Ne cvate cvijeće kod Lovre: Kuščeviću otkrivena još jedna kuća koju nije prijavio

screenshot

Ministru uprave Lovri Kuščeviću ovih dana ne “cvate cvijeće” u životu. Nedavno je otkriveno kako 11 godina u katastar nije upisao kuću na Braču, a Telegram je otkrio novu priču oko još jedne ministrove kuće, odmah preko puta u općini Nerežišća.

Ta se čestica u katastru vodi kao pašnjak i cesta, ukupne površine 2.648 četvornih metara. U stvarnosti je tamo, međutim, još jedna ministrova kuća i velika nadstrešnica koja pritom izlazi iz dozvoljenih gabarita. Najneobičnije je to što spomenuta parcela nije u građevinskom području.

Zanimljivo da je uspio dobiti sve potrebne dozvole, iako na kraju ni ovu nekretninu nije upisao u katastar na što ga obvezuje zakon, piše navedeni portal.

Iz Upravnog odjela za graditeljstvo i prostorno uređenje Splitsko-dalmatinske županije u Supetru odgovorili su redakciji Telegrama da su gospodinu Kuščeviću u listopadu 2011. izdali odobrenje za građenje objekta od 77 četvornih metara, a u siječnju 2016. i uporabnu dozvolu.

To što čestica nije u građevinskoj zoni ministar je riješio na način da je zatražio dozvolu za izgradi štala, koja se prema propisima smije podići na poljoprivrednom zemljištu. I kad je štala dovršena, općina Nerežišće u kojoj je tada bio načelnik, donijela je novi prostorni plan kojim je omogućeno da se štale prenamijene u stambene zgrade.



“U prosincu 2015., kada je novi Prostorni plan već bio usvojen, ali bez te stavke o štalama, Općinsko vijeće Nerežišća donosi dokument nazvan Rješenje o ispravci pogreške. Tim rješenjem dodano je da se štale mogu prenamijeniti u stambene, poslovne ili zgrade mješovite namjene.

I tako je, zahvaljujući glasovima stranačkih kolega u općinskom vijeću, Kuščevićeva štala na čestici 4038 mogla postati kuća iako nije u građevinskom području. Izmjene prostornog plana općine Nerežišća Kuščević je, kao tadašnji načelnik, osobno potpisao”, piše Telegram.

O svemu se oglasio i ministar Kuščević priopćenjem koje prenosimo u cijelosti:

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Nastavno na medijske natpise u svezi legalnosti dviju nekretnina u vlasništvu ministra Kušćevića u Nerežišćima, očitujemo se kako slijedi:

Sukladno zakonskim propisima gospodarski objekt – štala u Nerežišćima izgrađena je prema građevinskoj dozvoli te je za istu ishođena i uporabna dozvola (završno Izvješće nadzornog inženjera), a predmetni objekt je služio za uzgajanje kunića i peradi. Kasnijim Izmjenama i dopunama Prostornog plana Općine Nerežišća zabranjena je izgradnja gospodarskih objekata- štala na udaljenosti od naselja manjoj od 200 metara. Kao kompenzacijska mjera za sve dotad izgrađene gospodarske objekte koji se nalaze u tom pojasu, omogućena je promjena namjene. Stoga je za predmetni objekt ishođena građevinska dozvola za promjenu namjene, a nedugo nakon toga i nova uporabna dozvola sukladno novoj namjeni.

Prostorni plan, odnosno izmjene i dopune prostornog plana, usvojeni su odlukom Općinskog vijeća, a ne odlukom načelnika, a odnose se na cjelokupno područje Općine Nerežišća, točnije na svu gradnju unutar iste te na sve investitore pod jednakim uvjetima. Dakle, ne radi se o pogodovanju, već o izmjenama i dopunama Prostornog plana sukladno potrebama svih stanovnika Općine Nerežišća.

“Istina je kako sam napravio propust i nisam predao zahtjev za upis u katastar, no čim sam upozoren, predao sam navedene zahtjeve i očekujem provedbu istih. Ukoliko bude pokrenut prekršajni postupak i budem prekršajno kažnjen, postupit ću po odluci suda.”

Facebook Comments

Loading...
DIJELI