Napadi na Trumpa i s ljevice i s desnice jer nije izričito osudio nasilje desnih ekstremista

0
204
screenshot/YouTube

Na novinarski upit Trump nije htio izričito osuditi pokrete krajnje desnice koji su ga dijelom poduprli u izbornoj kampanji

Nakon nasilja koje je izbilo na skupu pokreta američke krajnje desnice u Charlottesvilleu, pri čemi je jedna osoba poginula,  kritičari i ljevice i desnice prozivaju predsjednika Trumpa koji se nije jasno odredio prema tim događajima.

Naime, kritičari smatraju da je Trump predugo čekao da se oglasi o nasilju, a kada je to učinio, nije izrijekom osudio pokret bjelačke supremacije. Ne očitujući se o odgovornosti ove ili one strane te izjednačavanjem odgovornosti dvaju tabora Trump je potaknuo gnjev demokrata, ali i nelagodu među republikancima, svojoj stranci.

Loading...

“Najstrože osuđujemo ovaj nečuveni izljev mržnje, netrpeljivosti i nasilja s mnogo strana”, poručio je novinarima na svom golf terenu u New Jerseyu te na svom Twitter profilu napisao  “Svi se moramo ujediniti i osuditi sve što mržnja predstavlja. U Americi nema mjesta za ovakvo nasilje. Budimo svi kao jedno”.

Na novinarski upit Trump nije htio izričito osuditi pokrete krajnje desnice koji su ga dijelom poduprli u izbornoj kampanji.

Za razliku od predsjednika guverner Virginije Terry McAuliffe oštro je kritizirao ekstremne desničare kojima je poručio: “Svim bjelačkim suprematistima i nacistima koji su danas došli u Charlottesville jasno i glasno poručujem: Niste dobrodošli u ovaj lijepi grad”.

Oglasio se i organizator skupa Jason Kessler, kojega udruge za građanska prava nazivaju bijelim nacionalističkim blogerom, poručivši:   “Apsolutno ćemo održati nove demonstracije u Charlottesvilleu jer nam negiraju naša ustavna prava”, rekao je Jason Kessler kojega udruge za građanska prava nazivaju bijelim nacionalističkim blogerom, prenosi agencija Reuters.

Podsjećamo, Kessler je organizirao skup “Ujedinimo se desnico” u Charlottesvilleu kako bi prosvjedovao protiv nakane da se ukloni kip junaka Konfederacije, Roberta E. Leeja.

Sukobi pripadnika krajnje desnice i protuprosvjednika zaredali su se i prije subotnjeg skupa u Charlottesvilleu koji vlasti na kraju nisu odobrile.