Nakon niza incidenata Italija zabranjuje fašističke i nacističke simbole

0
238
Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Desna oporba, uključujući i stranku Forza Italia bivšeg premijera Silvija Berlusconija, protivila se zakonu uz obrazloženje da prijeti slobodi govora

Nakon niza incidenata Zastupnički dom talijanskog parlamenta usvojio je zakon kojim se zabranjuje javno prikazivanje fašističkih i nacističkih simbola.

Zakon predviđa zatvorsku kaznu od šest mjeseci do tri godina za fašistička ili nacistička salutiranja i pozdrave, prodavanje fašističkih i nacističkih suvenira ili širenje takve propagande na internetu.

Loading...

Kako bi stupio na snagu zakon još treba potvrdu Senata.

Zakon je u donjem domu usvojen nakon niza incidenata diljem zemlje. U jednoj slastičarnici u južnoj Italiji tako se pojavio Hitlerov kolač i reklamirao se u izlogu, dok neofašistička stranka Forza Nouva priprema proslavu 95. godišnjice Marša na Rim Mussolinijevih fašista.

Autor zakona je Emanuele Fiano, zastupnik vladajuće Demokratske stranke, koji smatra da se Italija, po uzoru na Njemačku, treba strože postaviti prema porastu fašističke i nacističke nostalgije.

Fiano je u intervjuu za Radio24 kazao da je postojala talijanska Facebook stranica, u međuvremenu ugašena, na kojoj su se objavljivali antisemitski govori nacističkog ministra propagande Josepha Goebbelsa, a imala je 45.000 sljedbenika.

Desna oporba, uključujući i stranku Forza Italia bivšeg premijera Silvija Berlusconija, protivila se zakonu uz obrazloženje da prijeti slobodi govora. Populistički pokret Pet zvijezda također je bio protiv, tvrdeći kako bi bilo bolje postrožiti postojeće zakone protiv govora mržnje.