NAJVEĆE MAFIJAŠKE ORGANIZACIJE: Ovo su najopasniji narko-karteli svijeta

wikipedia

Pad megakartela iz osamdesetih i devedesetih značajno je promijenio sliku kriminalnih struktura – strategije koje uključuju nasilno rušenje tih organizacija nisu se pokazale učinkovitima.

Dapače, orkestrirani napadi i ratovi samo su disperzirali moć pa danas imamo na stotine ‘drug lordova’ čija moć možda nije nalik Escobarovoj ali je dovoljna da utječu na zbivanja u svojim državama, pokrajinama i gradovima. Dok su nekoć sinonimi za mafiju i narkokartele bili Italija i Kolumbija, danas neke druge države uzimaju primat. Pa je poredak determiniran moći, širinom djelatnosti i rasprostranjenosti grupacije. Tako su iz prve petorke ispali giganti poput kineskih Trijada, japanskih Yakuza ili kolumbijskih kartela koji su bitku izgubili od FARC-a i ostalih paramilitarnih organizacija. Japanski Yamaguchi Gumi doduše i dalje generira gotovo sedam milijardi dolara godišnje zarade, no većinu toga nastoje legalizirati.

5. ALBANSKA MAFIJA

Albanska mafija ima svoje ogranke diljem svijeta i značajan je suradnik svih organizacija koje prodaju drogu. Tajni aerodromi, politička i pravosudna nemoć, oružane milicije koje štite plantaže i potpuno ignoriranje svih sustava države albansku mafiju čine jačom od službene Tirane. Smatra se da su po udjelu na tržištu narkotika pretekli Kolumbijce s čak 75% učešća u europskoj trgovini drogom. Krvna osveta, obitelj i specifičan set simbola i pravila upravljački sustav odvajaju od klasične piramide i hijerarhije – košnicu vode klanovi (fisovi) od kojih svatko ima svoj ‘obrt’. Netko drogu proizvodi, netko prerađuje, netko transportira, a netko skladišti. Sve funkcionira na poduzetničkom tipu s međusobnim uvažavanjem i pomaganjem da svatko dobije svoj dio ‘kolača’. Četiri krovna albanska fisa su Kula, Abazi, Borici i Brokaj, pod njima su manji klanovi, kao i ispostave u Makedoniji, Crnoj Gori (Eljšani, Haljiti) i Kosovu (Keljmendi, Luka i Selimi). Svakako vrijedi izdvojiti i američki megafis Kamila kojeg svrstavaju u pet najjačih narkokartela svijeta. Trgovina i proizvodnja narkotika, šverc oružja, goriva, cigareta i automobila, prostitucija i trafficking nose okosnicu poslovanja. Italija im je glavni partner, a ispostave su i Austrija, Švicarska, Njemačka, Danska i Švedska.

4. AMERIČKI GANGSTERI I ULIČNE BANDE



SAD je najveće svjetsko tržište, samim time i najlukrativnije područje za razne kriminalne organizacije. Ovdje ćemo se držati američkih organizacija, poput famoznih Cripsa. Afroamerička ulična banda osnovana je u Los Angelesu 1969. godine od strane Raymonda Washingtona i Stanleya Williamsa. Dilanje, ubojstva i pljačke naoružanu skupinu drže u vječitom rivalstvu s Bloodsima. 18th Street banda također djeluje na ulicama LA, a odlikuju je Latinosi. Samim time gaje i bliske veze s meksičkim narkokartelima. Okršaj s Mara Salvatrucha iliti famoznim MS-13 regiju pretvaraju statistički raj najveće stope ubojstava u Americi. Najviše članova dolazi iz Salvadora, a poznati su po okrutnoj i beskrupuloznoj osveti. Ne libe se ni ubijanja žena i djece policijskih i pravosudnih službenika. Kao svojevrsni rasni oponent javljaju se Arijevci, bratstvo koje djeluje i na slobodi i u zatvorima. Inicijacija uključuje ubojstvo. Latin Kings zauzimaju Chicago i njihov fokus je u pranju novca. Članovi su pretežno Meksikanci i Portorikanci. Tu su i Gangster Disciples (Afroamerikanci iz Chicaga), Tiny Rascal (Kambodžani na području Kalifornije, Kanade i Australije), te ispostava trijade u San Franciscu – Wah Ching. Ostale gradove pretežno drže organizacije iz drugih država poput talijanske, ruske, irske ili židovske mafije.

3. RUSKA MAFIJA

Kraci ruske mafije rasprostranjeni su diljem svijeta. Solntsevskaya Bratva mreža je deset odvojenih brigada koje djeluju neovisno ali drže rusku stranu i zajedničke financije. Veliko nadzorno tijeli čini dvanaest vođa koji logistički vode čitavu organizaciju. Umreženost s tajnim službama daje im specifičan kontekst, a glavni biznis im je suradnja s proizvođačima maka u Afganistanu, među kojima je po urbanoj legendi i američka vojska. Zato ih se nerijetko optužuje za destabilizaciju pograničnih područja Rusije poput Sibira gdje je ogroman postotak ljudi teško ovisan o heroinu. Odlikuju ih velika financijska moć, no isto tako i specifičan set pravila koji svojim nepoštivanjem dovodi do najgorih odmazdi. Mediji ih ponajviše osuđuju zbog uloge u trafficking industriji, seksualnom roblju, pedofiliji i svim ostalim deliktima na rubu tabua.

2. TALIJANSKA MAFIJA

Italija je izvor svih mafijaških struktura. Sicilijanska Cosa Nostra, apulijanska Sacra Corona Unita, ‘Ndrangheta iliti Kalabrezi, napuljska Camorra, rimska Banda della Magliana i sjevernjačka Mala del Brenta vječna su inspiracija pop kulture. Reketarenje, lihvarenje, podmićivanje, šverc, kocka i ilegalno klađenje samo su neki od izvora zarade, a suvremena kretanja u igru ubacuju trgovinu drogom, oružjem i ljudima. Ono što je čini toliko kultnom vjerojatno su obiteljske relacije članova, osveta, jasna struktura i pravila, čast i sindikatni ustroj. Gdje ima Talijana tu ima i ispostava njihove mafije. Danas generiraju desetke milijardi dolara godišnjeg profita, no status im nije ni sjena onoga iz zlatnih vremena. ‘Capo di tutti capi’ lice je s naslovnica dok nekoć nitko nije znao ni kako izgleda. Bez obzira na sve, drugi su na listi – isključivo zbog financijske snage.

1. MEKSIČKI KARTELI

Teško je na relativno malom geografskom području naći toliko moćne, okrutne, organizirane i utjecajne organizacije bilo gdje na svijetu. I danas kruže priče o legendarnim megakartelima – Zaljevskom i Guadalajara kartelu koji su se s vremenom razbili na suvremene organizacije. Kartel Tijuana značajno je oslabljen, no tri velika kartela i dalje uživaju ultimativnu moć. Los Zetas jedan je od triju najvećih kriminalnih sindikata, nastao na temeljima bivših policijskih snaga koje su preko noći postale organizirana narko vojska Zaljevskog kartela. Kasnije se otimaju kontroli i postaju nezavisna organizacija. Odrubljivanje glava, mučenja, atentati, otmice samo su neke od njihovih taktika, a ovu grupaciju sa sjedištem u Nuevo Laredu danas odlikuje polarizacija na Group Bravo i Zetas Vieja Escuela koji ratuju protiv podružnice Cartel Del Noreste. Legendarni lordovi su Heriberto ‘El Lazca’ Lazcano Lazcano, Galindo ‘Z9’ Mellado Cruz i Miguel Treviño Morales poznatiji kao ‘Z40’. Najveći rivali su im momci iz Sinaloa kartela. Međunarodna trgovina drogom i pranje novca okosnica su grupacije iz Culiacana koju CIA smatra najmoćnijim narko kartelom na svijetu. Skupinu čini tzv. ‘Zlatni trokut’ Sinaloa – Durango – Chihuahua, a glavni biznis su im opijum, fentanil, kanabis, Crystal Meth, MDMA i kokain. Legendarni lordovi su El Guero Palma i uz Pabla Escobara najjači lord u povijesti, Joaquín ‘El Chapo’ Guzmán. Grupacijom trenutno upravlja Mayo Zambada. Juárez Cartel svoje najbolje dane davno je prošao, no malo tko ne zna za imena poput El Zorroa de Ojinagae ili Rafaela Aguilara Guajardoa. Juan Pablo Ledezma poznatiji kao José Luis Fratello priču nastoji vratiti na početak.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI