Najavljeni veliki prosvjed protiv Orbana podbacio: Niti 10.000 prosvjednika u gotovo dvomilijunskoj Budimpešti

wikipedia

Agencije navode kako su se “tisuće prosvjednika” okupile kako bi prosvjedovale protiv novog mađarskog zakona o radu, koji među ostalim omogućava povećanje godišnjeg broja prekovremenih sati s 250 na 400. Točan broj prosvjednika agencije izbjegavaju navesti, no već to što se govori o “tisućama” a ne o “desecima tisuća” govori dosta. Jedino njemački “Die Welt” je nešto konkretniji, on procjenjuje broj prosvjednika na “jedva deset tisuća”.

Obzirom na najavu današnjih prosvjeda koji su po planu organizatora trebali ozbiljno uzdrmati Orbana, i veličinu grada (Budimpešta ima nešto manje od dva milijuna stanovnika), može se reći da je prosvjed podbacio. Tim više što Budimpešta, za razliku od ostatka Mađarske, nije većinski naklonjena Orbanu.

Njemačka auto industrija razlog novog zakona

Nakon prolaska kroz središte grada, prosvjednici su preselili vremenu pred parlamentom u Budimpešti, na temperaturi ispod nule. Prosvjed je uslijedio nakon niza sličnih prije kraja protekle godine, kojima se pozivalo Orbanovu vladu na povlačenje novog, spornog zakona o prekovremenom radu. Mađarska je veliki mamac za strane ulagače, naročito u industriju s naglaskom na automobilsku. Brojne zapadne, ali i japanske, tvrtke tamo sele svoje pogone, nedavno je i BMW najavio dolazak u Mađarsku. Orbanova vlada trudi se pogodovati poslodavcima, dok se sindikati i oporba bune.

Protivnici zakona kažu da je on rezultat pritiska njemačkih proizvođača automobila, koji su postali stup mađarskog gospodarstva, zbog manjka radne snage u zemlji. Orban je izrazio zadovoljstvo donošenjem zakona, ocijenivši da je riječ o “važnom i dobrom zakonu” te istaknuo da će zakon koristiti radnicima, prenosi MTI.



Lijevi i desni protiv Orbana

Prosvjede protiv “robovlasničkog zakona” podržavaju lijeve i desničarske oporbene stranke, sindikati i skupine za građanska prava. “Danas je rođena nova opozicija protiv Orbana”, izjavio je jedan od govornika. Desni Jobbik i lijeve stranke su se udružile na ovim prosvjedima.

Na prosvjedu su se mogle čuti i druge pritužbe na račun Orbanove vlade, uključujući kritiku javne radiotelevizije kritizirane kao “jednostrane i prijateljske prema vladi”, te izbacivanja Sorosevog sveučilišta i korupcije visokih vladinih dužnosnika i njihovih obitelji.

Međutim, vladajuća stranka kaže da su prosvjedi potaknuti od milijardera Georgea Sorosa. Pred predstojeće europske izbore u svibnju ove godine, Soros mobilizira sve one snage koje napadaju vlade koje su kritične prema migracijama, kao što je mađarska, izjavio je glasnogovornik Fidesza u subotu. Fidesz optužuje protivnike zakona da podržavaju masovno useljavanje u Europu.

Orbanov Fidesz i njegovi koalicijski partneri osvojili su na izborima u travnju dvije trećine mjesta u parlamentu. Ta kvalificirana većina omogućuje premijeru da provede ustavnu reformu.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI