Mrsić prozvao Pavića da se kocka novcem građana

screenshot

U drugom dijelu saborske rasprave o mirovinskoj reformi ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić uvjeravao je da se reformom uvodi bolje upravljanje i veća transparentnost sustava, veća kontrola rizika te jača drugi mirovinski stup, na što ga je  Mirando Mrsić (Demokrati) pozvao da se ne kocka novcem građana.

“Pitanje ukidanja drugog stupa nije bilo ni u jednoj verziji. Zemlje koje su ukinule drugi stup danas gledaju sa zavisti na Hrvatsku. Poljska, Mađarska i Slovačka rade na ponovnom uvođenju obvezne mirovinske štednje jer su shvatile da nema alternative za takvu mirovinsku štednju”, naglasio je Pavić u objedinjenoj raspravi o zakonima o obveznim mirovinskim fondovima, dobrovoljnim mirovinskim fondovima i mirovinskim osiguravajućim društvima.

Istaknuo da će izmjenom švicarske formule rate iz drugog stupa rasti za 7 do 9 posto, kao i da će smanjenjem naknada fondovima više ostati novca za umirovljenike.

Izmjenama zakona također se mirovinskim fondovima otvara mogućnost ulaganja u startupove, ali ne u pojedinačne, već u platforme i fondove, dodao je ministar.

Mirando Mrsić (Demokrati) pozvao ministra da se ne kocka novcima građana. “Ulaganje u start-upove je jedno od najrizičnijih ulaganja i sve države EU-a imaju ograničenja da mirovinski fondovi ne ulažu u startupove niti investicijske fondove rizičnog kapitala”, kazao je Mrsić.



“Što imate protiv poduzetnika? Zašto ne bismo omogućili upravo našim startupovima da koriste te novce “, upitao ga je Pavić i naglasio da će se u suradnji s HANFA-om izraditi pravilnik i maksimalno smanjiti rizik.

Silvano Hrelja (Glas i HSU) predložio je da se umjesto u startupove omogući investiranje u municipalne obveznice kao sigurniju investiciju.

Rasprava o mirovinskoj reformi bila je prekinuta i stankama u kojima su se vladajući i oporba međusobno optuživali tko je odgovoran za stanje u Hrvatskoj.

Branko Bačić (HDZ) kazao je da je upravo SDP dok je bio na vlasti uveo produljenje radnog vijeka do 67 godina, da je 2014. urušio drugi mirovinski stup, kao i da je tada deficit proračuna bio preko 10 milijardi kuna, broj nezaposlenih premašivao 330 tisuća, a mirovine bile manje nego danas.

“Podaci koji su ostali nakon vas predstavljali su pustoš i u sustavu mirovinskog osiguranja i u državnom proračunu”, kazao je Bačić SDP-ovcima dodavši da je s druge strane HDZ u protekle dvije godine povećao mirovine za preko 6,4 posto.

Peđa Grbina (SDP) odgovorio mu je da suprotno njegovim stavovima mirovinska društva koja posluju u drugom stupu još nisu propala, a Nikola Grmoja (Most) ustvrdio je da je upravo HDZ najodgovorniji za stanje u kojem se nalazi Hrvatska.

Zbog zlouporabe institucije povrede poslovnike i dobacivanja iz klupa nekolicina zastupnika zaradila je i opomene.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI