Mozak će vam se ‘slediti’: Imamo listu najbogatijih Hrvata

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Podaci londonske konzultantske kuće Knight Frank za 2017. godinu otkrili su prilično zanimljive detalje o Hrvatskoj. Naime, broj supermilijunaša s imovinom većom od 30 milijuna dolara u našoj je državi u prošlom stoljeću porastao za 33 posto što je jednostruko više od njihova rasta u Europi koji iznosi 17 posto, ali i znatno sporije od svjetskog prosjeka koji je 42 posto.

Hrvatska broji oko 120 supermilijunaša ‘teških’ preko 30 milijuna dolara, a među njima je i 11 onih čija je neto imovina veća od sto milijuna dolara.  U Hrvatskoj živi i 11.900 milijunaša “lake kategorije”, a to su oni čija je imovina veća od milijun dolara, odnosno šest milijuna kuna.

Ti se podaci ne odnose na ukupan broj hrvatskih bogataša, već na one koji su prijavljeni u domovini.

Kad već govorimo o hrvatskim bogatašima tada se valja prisjetiti onih koji drže vodeće pozicije. Prvi od njih formalno je još uvijek Ivica Todorić o čijem je bogatstvu i imetku u posljednjih nekoliko mjeseci rečeno i previše. Iduća na listi je obitelj Lukšić s 1,46 milijardi kna, a imovina im se procjenjuje u milijardama dolara. Procjenjuje se kako je Andronico Lukšić s obitelji stekao četiri milijarde dolara, a prema časopisu Forbes nalaze se na 132. mjestu po bogatstvu.

U Hrvatskoj najviše ulažu u turizam, a posao im je u našoj zemlji startao kada je pokojni Lukšić kupio Karlovačku pivovaru koju je potom prodao Heinekenu. Preuzeli su i Štrokove luksuzne hotele, čime je Lukšić Grupa preuzela ulogu druge najveće hrvatske turističke tvrtke s ukupno 25 tisuća ležajeva.



Karijeru je Emil Tedeschi započeo 1989. u očevoj tvrtki, no diplomirao je nekoliko desetljeća kasnije, konkretnije 2012. godine na Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta. S oko 1,28 milijardi kuna imetka, vlasnik Atlantic Grupe treći je najbogatiji Hrvat. Prihodi od prodaje lani su mu iznosili 5,05 milijardi kuna, a dobit prije kamata i poreza – basnoslovnih 424,6 milijuna kuna.

Obitelj Besnier, s 843 milijuna kuna, četvrta je na popisu najbogatijih hrvatskih obitelji. Radi se o vlasnicima Lactalisa u Francuskoj i Dukata u Hrvatskoj. Poznato je kako su se ove domaće kompanije domogli tako što im ju je prodao najpoznatiji hrvatski vozač Luka Rajić. U 2013. godini preuzimaju sto posto dionica Ljubljanskih mlekarni, čime je Lactalis ojačao ulogu u regiji. Inače, Lactalis grupa djeluje u 61 državi, zapošljavaju preko 50 tisuća radnika te imaju organiziranu proizvodnju u 192 proizvodna pogona u 34 države diljem svijeta.

S imovinom od 539 milijuna kuna, idući na listi je Ante Vlahović, predsjednik Uprave Adris Grupe i njezin najveći dioničar. Ovaj Metkovac odrastao je u imućnoj obitelji u Kominu. U Zagrebu je diplomirao na Ekonomskom fakultetu, a ljubav ga je odvela u Rovinj, odakle mu je supruga. U bivšoj Tvornici duhana Rovinj zaposlio se kao ekonomist, a s godinama je postao i komercijalni direktor. Na vrh piramide sjeda 1994. godine.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI