Most traži glasovanje od 16-godišnjaka te uvođenje dopisnog i e-glasovanja

screenshot

Mostovu ustavnu inicijativu za jačanje biračkog prava i zakonsku izmjenu Zakona o izborima zastupnika, u utorak su na konferenciji za novinare iznijeli predsjednik Mosta Božo Petrov i saborski zastupnik Robert Podolnjak, izvanredni profesor Ustavnog prava na zagrebačkom Pravnom fakultetu.

„Ustavna inicijativa odnosi se na jačanje biračkog prava, te obuhvaća snižavanje dobne granice za ostvarivanje biračkog prava s 18 na 16 godina, te uvođenje dopisnog i e-glasovanja. Mlade ljude treba uključiti u politički život, a glasovanje omogućiti svim građanima, naročito koji najteže ostvaruju biračko pravo. Druga inicijativa Mosta je naš zakonski prijedlog koji upućujemo na savjetovanje sa zainteresiranom javnošću, a potom u saborsku proceduru, a odnosi se naizmjene Zakona o izborima zastupnika“,istaknuo je Petrov.

Profesor Podolnjak je pojasnio kako ustavna inicijativa zahtijeva za jačanje biračkog prava zahtijeva široki konsenzus stranaka i zastupnika u Hrvatskom saboru, odnosno uzvećinsku potporu u Saboru moguće je raspisati ustavotvorni referendum. Inicijativa se odnosi na određene promjene u članku 45. Ustava RH:

„Predlažemo da se dobna granica za ostvarivanje biračkog prava u svim izborima i za glasovanje na referendumu snizi s 18 na 16 godina. Želimo osnažiti glas mladih ljudi, a riječ je o cca 100.000 osoba između 16-18 godina, u političkom životu zemlje. To je u skladu s trendovima snižavanja dobne granice u izborima u državama članicama EU, pa su Austrija i Malta snizile dobnu granicu za glasovanje na 16 godina u svim izborima, u Njemačkoj je ona u deset pokrajina snižena na lokalnim izborima, a u Škotskoj za regionalni parlament. Snižavanje dobne granice za glasanje preporuka je i Europskog parlamenta i Vijeća Europe. Kako bi svim građanima omogućili nove načine glasovanja nužna je ustavna promjena, jer članak 45. Ustava RH sada propisuje da državljani RH bez prebivališta u zemlji glasaju u diplomatsko-konzularnim predstavništvima RH. Dopisno i e-glasanje treba omogućiti svim građanima, ali je naročito važno da je ono moguće onim građanima kojima je najteže ostvariti biračko pravo“, objasnio je Podolnjak.

Ustavnu inicijativu Most predlaže zato što je na parlamentarnim izborima odaziv birača oko 50 posto, što pokazuje značajan demokratski deficit u našim izborima, a na ostalim izborima odaziv je još niži.



„Ne možemo se miriti s činjenicom da polovica građana RH ne koristi svoje najvažnije političko pravo“, ističe Podolnjak.

Drugu inicijativu Mosta koja se odnosi na izmjene Zakona o izborima zastupnika, prof. Podolnjak je pojasnio:

„S obzirom na neizvjesnost ustavne referendumske inicijative da se reformira izborni sustav predlažemo izmjene zakona kojima predložene izmjene ugrađujemo u naš prijedlog. Ovo su najvažnije izmjene:smanjenje broja zastupnika u Saboru na 120, od čega 6 zastupnika nacionalnih manjina i 3 zastupnika građana bez prebivališta u zemlji(što je propisano Ustavom); u općim izbornim jedinicama bira se 111 zastupnika, one slijede granice županija i Grada Zagreba i u svakoj se bira najmanje 15 zastupnika; izborni prag za sudjelovanje u razdiobi zastupničkih mjesta smanjuje se s 5 na 4 posto; birači imaju tri preferencijska glasa i redoslijed izabranih zastupnika utvrđuje se temeljem broja preferencijskih glasova“, izložio je Podolnjak.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI