Most i SDP sklapaju pakt za novi udar na Vladu, cilj je unijeti razdor u redovima HDZ-a

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

SDP-u i Mostu misle kako bi taktički mudrije bilo ići na rušenje Dalić, a ne Vlade u cjelini, jer u tom slučaju postoji šansa da im se u zahtjevu pridruže i neki zastupnici vladajuće većine

Udružena oporba sprema novi udar na Vladu Andreja Plenkovića i najavljuju saborske inicijative koje bi trebale testirati vladajuću većinu u Hrvatskom saboru i, vjeruju, potaknuti raskol u HDZ-u.

Sada je gotovo sigurno da će dvije najveće oporbene stranke, SDP i Most, inzistirati na prijedlogu za opoziv potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva, Martine Dalić, nakon što je u njenu obranu u srijedu stao premijer Plenković, jer smatraju da na taj način vladajuću većinu izvode na čistac.

Naime, u SDP-u i Mostu misle kako bi taktički mudrije bilo ići na rušenje Dalić, a ne Vlade u cjelini, jer u tom slučaju postoji šansa da im se u zahtjevu pridruže i neki zastupnici vladajuće većine, što je teško zamislivo ako bi se išlo na iskazivanje nepovjerenja Vladi, piše Jutarnji list.

Time žele vidjeti kako će reagirati oni članovi HDZ-a koji smatraju da je Plenković u paketu s Ramljakovom ostavkom trebao smijeniti i Dalić, jer se moglo pretpostaviti da će se oporbeni napadi na nju nastaviti, što, smatraju, šteti Vladi i stranci.
S druge strane, tako žele vidjeti kako će reagirati i HNS, koji nije glasao za lex Agrokor, odnosno intencija je da ih prikažu kao nevjerodostojnu stranku koja služi isključivo za održavanje krhke saborske većine bez obzira na sve. No, i ako ne uspiju srušiti Dalić ovom inicijativom, barem će ponovno prodrmati Vladu, smatraju.
Inicijativu za udruženim oporbenim zahtjevom za smjenom Dalić idući tjedan pokreće Most, tako što će s ostalim oporbenim strankama dogovoriti zajedničku taktiku.

Želimo testirati jesu li svi HDZ-ovi zastupnici i njihovi politički partneri, HNS i manjinci, spremni uložiti svoj politički kapital u Martinu Dalić i interese koje ona zastupa”, kaže Nikola Grmoja.
Predsjednik SDP-a Davor Bernardić slično razmišlja i potvrđuje da će se i SDP pridružiti tom zahtjevu, što može biti dobra podloga za daljnju suradnju Mosta i SDP-a.



Mi ćemo u svakom slučaju ići na zahtjev za opozivom Martine Dalić, ali naš se zahtjev nije promijenio od prije tri mjeseca kada smo tražili opoziv Vlade zato što mislimo da je Dalić direktna odgovornost premijera Plenkovića i da je on s njom u talu. Dok je Dalić u Vladi, Agrokor se ne može spasiti jer je proces kontaminiran zbog Ramljaka, a Dalić je sve znala”, pojašnjava Bernardić, te najavljuje da će SDP idući tjedan predstaviti svoj plan izlaska Agrokora iz krize.

Šef HSS-a Krešo Beljak smatra da oporba treba rušiti potpredsjednicu Vlade Martinu Dalić: “A ako se to ne dogodi, onda je jasno: predsjednik Vlade nije Andrej Plenković nego Martina Dalić.”

Ipak, ima i onih koji kažu da je bolje ići na rušenje Vlade, pa tako predsjednica GLAS-a, Anka Mrak Taritaš, kaže da će inzistirati s kolegama iz drugih opozicijskih stranaka da sjednu i predsjednici klubova dogovore taktiku jer nije dobro da se opozicija iscrpljuje s promašenim zahtjevima koji su osuđeni na neuspjeh, piše Jutarnji.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI