Moskva tvrdi da je FBI uhitio ruskog državljana

screenshot/cnn

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova reklo je u subotu da je SAD uhitio ruskog državljana, dan nakon što je Moskva uhitila bivšeg američkog marinca Paula Whelana, koji je optužben za špijunažu.

Ruska savezna sigurnosna služba je 28. prosinca uhitila Whelana. Njegova obitelj tvrdi da je nevin te da je zbog vjenčanja bio u Moskvi.

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije kaže da je SAD 29. prosinca uhitio ruskog državljana Dmitrija Makarenka na Sjevernomarijanskim otocima, američkoj pridruženoj državi na Pacifiku te je premješten na Floridu.

“Makarenko, rođen 1979. je došao na otok Saipan sa svojom ženom, maloljetnom djecom i starijim roditeljima. Osoblje FBI-a ga je uhitilo u zračnoj luci, nakon što je sletio”, reklo je ministarstvo.

Reuters nije odmah mogao dobiti komentar američkog veleposlanstva u Moskvi.



Glasnogovornik State Departmenta u Washingtonu je uputio zahtjev za komentarom ministarstvu pravosuđa, koje nije odmah odgovorilo.

Dokumenti podneseni na američkom okružnom sudu za južni okrug Floride pokazuju da su Makarenka u lipnju 2017. savezni tužitelji optužili za urotu s Vladimirom Nevidomijem, kako bi prenijeli vojnu opremu, uključujući noćne optičke ciljnike iz SAD-a u Rusiju bez američkog odobrenja.

Makarenka, stanovnika Vladivostoka je američko pravosuđe proglasilo bjeguncem u siječnju 2018. Nevidomy, stanovnik Hallandale Beacha na Floridi, proglašen je krivim u lipnju 2018. te je osuđen na 26 mjeseci zatvora.

Američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je ovaj tjedan kako je Washington zatražio objašnjenje od Moskve zbog Whelanovog uhićenja te da će tražiti da se odmah pusti Whelana, ako zaključe da je njegovo uhićenje neprikladno.

Velika je Britanija upozorila Rusiju u petak da pojedinci ne bi smjeli biti korišteni kao diplomatski pijuni. Whelan također ima britansku putovnicu.

Rusko je ministarstvo reklo u izjavi da ruski diplomati nisu uspjeli doći do Makarenka na Floridi te su naveli da će Washington morati objasniti svoj postupak

Prije nego je Moskva dala detalje Makarenkovog uhićenja, stručnjaci su spekulirali da bi Moskva mogla razmijeniti Whelana za ruske državljane, koje je uhitio Washington.

“Ne vidim razloge za pokretanje tog pitanja u kontekstu razmjene. Trebali bismo se podvrći svim procedurima potrebnim u ovoj situaciji”, rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije Sergej Rjabkov u subotu, prenosi novinska agencija Interfax.

Whelanov brat blizanac David rekao je Reutersu u subotu da su se službenici američkog veleposlanstva susreli s njegovim bratom u srijedu te da će ga idući tjedan ponovo posjetiti.

“Činio se dobro, onoliko koliko se može očekivati u ruskom zatvoru. Nedostajalo mu je puno osobnih potrepština, poput toaletnog papira, koje nisu pružene”, rekao je David Whelan u telefonskom intervjuu.

“State Department nam je pomogao osnovati račun … tako da može kupovati namirnice koje su mu potrebne”, dodao je.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI