Moćni fratar Ivan Tolj i njegov lobi prodaju ‘Večernjak’ beogradskoj Adria Media grupi koja izdaje i četnički Kurir!?

Zvonimir Coric/Vecernji list

Po kuloarima Večernjeg lista  već se naveliko priča kako se sprema njihova prodaja, te da se u tom kontekstu pripremaju otkazi mnogim novinarima, pa neki od njih i sami napuštaju brod koji se opasno ljulja. Istodobno, zabrinuti djelatnici  zgroženo promatraju kako moćni fratar Ivan Tolj iz Gornjih Močila, malenog bosanskog mjesta, ubrzano kupuje nekretnine i izvlači novac iz Styrije. Zadnju nekretninu je fratar Ivan Tolj, od oko  200 četvornih metara, kupio nedavno i tu se, tvrde pouzdani izvori iz te novinske kuće,  neće zaustaviti

U najtiražnijem dnevnom listu u Hrvatskoj, proteklih se tjedana događaju veoma čudne stvari. Dakako, riječ je o Večernjem listu koji je u vlasništvu austrijske Styrije. Tamošnje novinare zahvatila je velika panika jer su se proširile glasine da bi Večernjak uskoro mogla  kupiti srpska Adria media grupa u čijem je vlasništvu i ekstremni beogradski dnevni list, Kurir. Poznato je da je Styria vlasnik hrvatske Adria medija grupe  isto kao i srpske, no, iz pozicije austrijskog vlasnika tu ništa nije sporno, kao što, primjerice,  Hrvatski Telekom kupuje Crnogorski Telekom, a oba su u vlasništvu njemačkog teleoperatera.

Međutim, po kuloarima Večernjeg lista  se već naveliko priča, kako se u kontekstu  njihove prodaje, pripremaju i otkazi mnogim novinarima, pa neki od njih i sami napuštaju brod koji se opasno ljulja. U cijeloj toj operaciji opet je, kažu dobro informirani, alfa i omega Večernjeg lista austrijske medijske kuće Styria – fratar Ivan Tolj – koji je u hrvatske medijske vode uplivao još daleke 1998. godine.

Zabrinuti djelatnici sada zgroženo promatraju kako moćni fratar Ivan Tolj iz Gornjih Močila, malenog bosanskog mjesta, ubrzano kupuje nekretnine i izvlači novac iz Styrije. Zadnju nekretninu od oko 200 četvornih metara, fratar Ivan Tolj je nedavno kupio i tu se, tvrde pouzdani izvori iz te novinske kuće, ne namjerava zaustaviti. Izvori tvrde da iza Tolja i njegove moći, stoji jaki homoseksualni loby, te da on zloupotrebljava čak i gostoprimstvo kardinala Josipa Bozanića.

A o svemu tome, puno toga zna i kaptolski rizničar Mijo Gabrić.

O Ivanu Tolju kruži urbana legenda, primjerice, da nakon što svake nedjelje odsluži misu u rodnim Gornjim Močilima u BiH,  skida svećeničku halju i uskače u Armanijevo odijelo. Preko tjedna je uglavnom u Zagrebu gdje radi  kao član Uprave, a ponekad i kao savjetnik Styrije, austrijske medijske kuće koja je izdavač Večernjeg lista i 24 sata.



Prema mnogima, on je i najmoćniji čovjek u toj izdavačkoj kući, pa prema tome i najutjecajniji čovjek u dva najprodavanija hrvatska dnevna lista.  No, svoju paralelnu karijeru fratar Ivan  Tolj nije počeo u austrijskom katoličkom izdavaču, da netko ne bi pomislio da je Tolja u Hrvatsku poslala Crkva iz Austrije koja je vlasnik Styrije. Medijsku karijeru je bosanski svećenik počeo kao savjetnik Ninoslava  Pavića u Europapress holdingu.

‘Nemanja’ Bolković prvi objavio da je fra Ivan Tolj BND-ovac

Inače, fra Ivan Tolj je bosanskohercegovački franjevac koji je svojedobnog suvlasnika EPH-a, Ninoslava Pavića, 1998. spojio s njemačkim izdavačem WAZ-om, nakon što je Pavić zapao u krizu s Miroslavom Kutlom i Tiskom i tako ga spasio od propasti. Znakovito je da je o svemu tome, na svom korporativnom blogu Pollitika.com, svojedobno  pisao i nesuđeni savjetnik bivšeg predsjednika Ive Josipovića i štićenik prečasnog Mije Gabrića, glavnog rizničara Kaptola, za kojeg upućeni tvrde da je upoznat sa svim tajnama kontroverznog fratra IvanaTolja.

Tolj je u BiH bio povezan s nekadašnjim čelnikom NHI-ja (Nove hrvatske inicijative), Krešimirom Zubakom, rođakom trgovca oružjem, Zvonka Zubaka. Bosanskohercegovački HDZ i hercegovački franjevci sumnjičili su tada Tolja da radi protiv HDZ-a i da “šuruje” s austrijskim i njemačkim veleposlanicima u Sarajevu. Pod tim optužbama su ga hercegovački franjevci izbacili iz svoje provincije. No, Tolj se preselio u Hrvatsku gdje se brzo snašao. Postao je specijalni savjetnik Ninoslava Pavića s, navodno, plaćom od 50.000 kuna.

Tadašnji izvori iz EPH-a su tvrdili da je Toljev ured u zgradi EPH-a u Koturaškoj ulici bio zaključan kad ga nije bilo tamo, tako da u njega nisu mogli ući čak ni djelatnici tehničke službe koji su brinuli o sigurnosti zgrade, a koji su istodobno mogli ulaziti u Pavićev ured. Navodno je Tolj istodobno radio i kao župnik u Bosanskoj Posavini.

EPH-ovci, bliski Josipu Perkoviću, zamjerili su fra Ivanu Tolju što se 2005., za vrijeme afere Turekova prezentacija, usprotivio Gordanu Maliću. Od tada skupina novinara i urednika iz EPH-a, trača Tolja kao suradnika njemačke tajne službe BND. No, zanimljivo je da je  za Tolja prvi napisao da je BND-ovac, i to javno na korporativnom blogu Pollitika.com Marka Rakara,  bloger Dragi Blog, koji je kasnije postao poznatiji kao Nemanja, iza čega se krio poznati novinar i jedan od suvlasnika Jabuke TV, Romano Bolković.

Bio je lijeva medijska ruka bivšem predsjedniku Ivi Josipoviću

Nakon što je 2005. napustio Pavića i EPH, Tolj je prešao u konkurentsku medijsku kuću koja je, svjetonazorski, puno bliža njegovom prvom životnom pozivu. No, brojni su se odmah zapitali, što jedan svećenik koji aktivno vodi župu u Bosni i Hercegovini, radi u Upravi najvećeg hrvatskog izdavača koji, uostalom, svakog dana u svom najprodavanijem izdanju objavljuje slike djevojaka koje Tolj nikada ne bi pustio u svoju crkvu.

To pitanje je, pisali su tada neki novinari, bila misterija čak i kardinalu Josipu Bozaniću, koji nad Toljem nema nikakve ingerencije jer je on u Vrhbosanskoj nadbiskupiji odgovara izravno samo kardinalu Vinku Puljiću. No, Tolja je, u međuvremenu, među većinom novinara, ali i političara, počeo biti  glas da  je – najgori medijski reketar u Hrvata. O svom neugodnom iskustvu s njim, svojedobno je ispričao jedan bliski suradnik Milana Bandića, a priča je osvanula na blogu Pollitika. com. Naime,Večernji list je bio zainteresiran za nešto što je Grad tada prodavao, ali nije bio jedini. Tog Bandićevog suradnika tada je nazvao Tolj.

“Nazvao me pater i zaprijetio da će mi preko Večernjaka uništiti karijeru, ako oni to ne dobiju. Probao sam ga smiriti i rekao da daju najpovoljniju ponudu i da se nema u tom slučaju što brinuti, ali on je bio lud. Vikao je da ga natječaj ne zanima i da će oni to dobiti svakako ili da mene više u tom slučaju neće biti. Na kraju oni to nisu dobili, a po meni je krenula takva paljba u Večernjaku, da to nitko ne bi mogao preživjeti”, ispričao je taj Bandićev suradnik koji je ubrzo nakon sukoba s Toljem doista postao – bivši. No, tu ima još jedna zanimljiva stvar, jer kada je Tolj prijetio preko telefona Bandićevom suradniku, ovaj nije bio sam.

“Baš se pogodilo da su tada kod mene u uredu bili Tomislav Karamarko i Milijan Brkić i ja sam im pustio na zvučnik da sve čuju”, pričao je Bandićev suradnik u vrijeme dok su Karamarko i Brkić bili ministar policije i zamjenik ravnatelja policije. No, Karamarko i Brkić su poslije  negirali da su išta takvo čuli.

Inače, zanimljivo je naglasiti da se  Tolj često sastaje s najmoćnijim političarima u zemlji. Tako je bio i lijeva medijska ruka bivšem predsjedniku Ivi Josipoviću, koji i nije skrivao da s Toljem ode  ponekad na ručak ili večeru, a tijekom predizborne kampanje deklarirani agnostik je čak bio i na njegovoj misi u Bosni i Hercegovini.

S Toljem se rado nalazio i Milanović

Jedino je, svojedobno,  bivša šefica HDZ-a, Jadranka Kosor, tvrdila da se s Toljem, ali i drugim medijskim izdavačima, nije privatno družila dok je bila premijerka. Ali je zato potvrdila da je medijskog reketa bilo.

“Mediji mogu utjecati i na odluke Vlade i oni su stvarno četvrta vlast u zemlji. Sjetite se samo kako sam prošla kada sam inicirala sazivanje hitne sjednice Savjeta za nacionalnu sigurnost, na kojoj se raspravljalo o pravim vlasnicima hrvatskih medija. Iako vam još ne mogu reći koji je bio konkretan povod za tu sjednicu, mogu vam reći da su poslije plasirane lažne teze. Konkretno, predsjednik Josipović i ja smo dobili od određenih službi, koje određena saznanja dostavljaju samo premijeru i predsjedniku, neke uznemirujuće informacije. I te informacije su bile povod za sazivanje te sjednice. Zašto se potom stalo s istragom, ne znam. To trebate pitati sadašnjeg premijera. Ja i dalje mislim da nije dobro da mi ne znamo prave vlasnike nekih velikih medija”, objašnjavala je Jadranka Kosor, koju je u njenim razmišljanjima podržala i  glasnogovornica tadašnjeg premijera Zorana Milanovića, Zinka Bardić.

No, sve dok nije postao premijer, s Toljem se rado nalazio i Zoran Milanović. A kada je postao premijer, njegova savjetnica Bardić je tvrdila da se s Toljem ne nalazi jer “ova Vlada ne pristaje na medijski reket”.

Zanimljivo je da je Ivana Tolja u svibnju prošle godine optužio i dr. Ivo Banac da šuruje s predsjednikom RS-a, Miloradom Dodikom. Povod je bio biskup Komarica i njegovo pokretanje pitanja povratka Hrvata u Republiku Srpsku, zbog čega ga je tada zvjerski napao Milorad Dodik. Bio je to izvrstan šlagvort  za dr. Banca da  u igru uvede moćnog medijskog tajkuna i svećenika Ivana Tolja, kojeg je tadašnji predsjednik HDZ-a, Tomislav Karamarko, držao najodgovornijim za kritičko pisanje Večernjeg lista o tadašnjim aferama u kojima se on spominjao.

Osim u Hrvatskoj, utjecajan u BiH, Austriji i Beogradu

„Hrvati u Bosni i Hercegovini zgroženi su napadima na biskupa Komaricu. Ogorčeni su i deseci tisuća naših sunarodnjaka koji danas žive u Republici Hrvatskoj, a Dodikovi prethodnici protjerali su ih iz Bosanske Posavine i drugih stoljetnih hrvatskih krajeva. Nažalost, reakcije političkog vodstva Hrvata u BiH su izostale. Dragan Čović i njegova politička oligarhija ne smiju ni pisnuti protiv Dodika! To je zasmetalo čak i vrhbosanskom nadbiskupu, kardinalu Vinku Puljiću. No, i unutar Katoličke crkve ima pojedinaca koji koketiraju s Dodikom. Jedan od njih je poznati svećenik i medijski tajkun Ivan Tolj. On i dalje potajno šuruje s čelništvom tzv. Republike Srpske, bez obzira na njihove napade na hrvatskog biskupa Franju Komaricu“, pisao je tada u Jutarnjem listu  dr. Ivo Banac.

Time je Banac želio prikazati Ivana Tolja kao bliskog „šurovatelja“ sa čelništvom Republike Srpske, čiji predsjednik Milorad Dodik, besprizorno napada našega biskupa Komaricu, a tadašnjeg  predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka optužuje za širenje ustaštva.  A da bi pojačao svoje dojmove o zločestom svećeniku i još zločestijem medijskom moćniku Ivanu Tolju, Banac je tada u Bujici, još jednom vrlo oštro prozvao kontroverznog Ivana Tolja i njegovu povezanost s Dodikom, te Draganom Čovićem:

„Sam Dodik je javno priznao da je Čović zaustavio pritiske iz Zagreba prema Republici Srpskoj. U toj sprezi sudjeluje i Styria preko svojih kolumnista i urednika. Oni stvaraju lažni dojam da nema nikakvih otvorenih pitanja između tzv. Republike Srpske i Hrvatske. Ne bih se želio uplitati u disciplinske mjere koje sigurno postoje u Crkvi, ali koliko sam uspio shvatiti, svi pokušaji da se Ivana Tolja uputi ka nekoj umjerenijoj politici – jednostavno nisu uspjeli. Njegov utjecajan položaj nije vezan samo uz Hrvatsku i BiH, on ide mnogo šire, od Austrije, gdje surađuje u vrhu Styrije, do Beograda“, izjavio je dr. Banac.

E, u tom grmu leži zec, jer Toljev utjecaj nije samo vezan uz Hrvatsku i BiH, nego on ide i mnogo šire – od Austrije pa sve do Beograda.

Stoga i nije čudno što je novinare Večernjeg lista zahvatila  velika panika jer su se proširile glasine da bi Večernjak uskoro mogla  kupiti srpska Adria media grupa u čijem je vlasništvu i ekstremni beogradski dnevni list Kurir. A u cijeloj operaciji, opet je, kažu dobro informirani, alfa i omega – medijski moćnik fra Ivan Tolj…

Veza Tolj – Zagorac – Zubak!

Svojedobno je Gordan Malić, tadašnji novinar  Globusa, u svezi Zubakova potraživanja 200 milijuna dolara od države za raketni sustav S-300, povezao i fratra Ivana Tolja. Istina, Malić mu nije spomenuo ime, ali mu je poslao poruku.

Tako je napisao da se uz aktivnosti Zvonka Zubaka i Vladimira Zagorca, vezuje  i ime bosanskohercegovačkog franjevca, inače člana direkcije jednoga hrvatskog nakladnika, dugogodišnjeg aktivnog protagonista domaće medijsko-obavještajne scene.

Tolj i Plenković protiv Karamarka!

Na dan predizborne šutnje 10. rujna prošle godine, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković je s najbližim suradnicima, ispijao kavicu u kultnom kafiću Charlie u Gajevoj ulici u središtu  Zagreba. Odmah, prvi do Plenkovića bio je, a tko bi drugi, nego medijski moćnik fra Ivan Tolj. A i kako ne bi, kada je upravo on, prema pisanju Ive Banca, odigrao jednu od glavnih uloga u medijskim napadima i definitivnom rušenju bivšeg predsjednika HDZ-a, Tomislava Karamarka.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI