Mnogi ovo nisu primijetili: Znate li tko zaista stoji iza Lidlova mesa?

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Hrvatska javnost posljednjih nekoliko dana prepričava video kojega je nedavno na Facebooku objavio Vukovarac Mario Hornak na profilu trgovačkog lanca Lidl. ”Kupljeno prije pola sata u Lidlu Vukovar”, napisao je Hornak u opisu videa, čije gledanje valja prepustiti isključivo onima jačega želuca, budući da se na uratku prikazuje meso raspakirano svega pola sata nakon kupnje. Prema opisu kupca meso ne samo da je užasno smrdjelo, već je iz njega izlazio zeleno-sivi gnoj što je zgrozilo stotine komentatora, nakon čega su se oglasili i iz prozvanog trgovačkog lanca. ”Iznimno nam je žao i ispričavamo se zbog nemilog događaja veazano za kupljeno meso u našoj trgovini u Vukovaru”, napisali su protokolarno Lidlovi administratori na ”fejsu” te prenijeli očitovanje njihova dobavljača PPK karlovačke mesne industrije.

Pregledom videozapisa reklamiranog proizvoda na internetskim stranicama vidljivo je da je riječ o pojavi skrivenog apscesa. Apsces je lokalna gnojna infekcija odnosno upala, poznatija pod nazivom čir, koja predstavlja lokalno nakupljanje gnoja u novostvorenoj šupljini. Nažalost, apsces je skrivena mana koja se nalazi unutar mesa ili mišića pa ga je prilikom obveznog veterinarskog pregleda na liniji klanja teško uočiti ako je smješten duboko u mesu i ako ga se izričito ne probije nožem, a isto je i prilikom klanja, rasjecanja i pakiranja. Molimo da primite naše žaljenje zbog nezadovoljstva kupca s kupljenim proizvodom”, naveli su iz PPK u priopćenju.

Ništa novo, rekli bi oni koji revnije prate zbivanja na domaćem tržištu hrane, jer PPK dio je grupacije iza koje stoji Mesna industrija Pivac, a o kojoj su hrvatski mediji brujali prije nekoliko mjeseci zbog slučaja salmonelom zaražene piletine koju su upravo oni stavili na tržište. Ista je to tvrtka koja je uvezla i jaja iz Poljske od kojih je ne tako davno zaražena peteročlana obitelj Vidović iz Bregane, dok je petogodišnji Mirko preminuo.

Inače, Mesna industrija Pivac drugi je najveći uvoznik hrane u našoj zemlji, odmah iza dinastije Todorićevih. Obiteljska je ovo tvrtka iz Vrgorca stara više od 60 godina, no poslovni procvat odvio se u posljednjih 15-tak godina. MID Pivac prvo je postao vlasnik kliškog Dalmessa, a zatim i Karlovačke mesne industrije, a nedavno su svoje poslovno carstvo obogatili Mesnom industrijom Vajda iz Čakovca za koju je plaćeno 20 milijuna kuna. Prema pisanju Slobodne Dalmacije, Pivac je 2015. godine stekao više od 33.000 dionica i postao većinski vlasnik s 51,12 posto udjela, a u 2014. godini dobit tvrtke Braća Pivac iznosila je 77 milijuna kuna te su imali 650 zaposlenika.

Uz to, PPK Karlovac iste je godine ostvarivao profit od 16 milijuna kuna. Danas Mesna industrija Pivac broji oko 200 mesnica diljem zemlje, a prije nekoliko godina protiv vlasnika tvrtke u tzv. aferi meso podnesena je anonimna predstavka u kojoj se govorilo da u Pločama u nezadovoljavajućim uvjetima skladište meso. U predstavci se isticalo kako je skladište mesa udaljeno 50-ak metara od demonija aluminijske rude te da ne ispunjava minimalne tehničke uvjete. ”U ovom slučaju pogoduje se braći Pivac zbog povezanosti Mladena Barišića, ravnatelja Carinske uprave s Lukom Bebićem, torbarima iz HDZ-a koji Pivce štite od inspekcija”, stajalo je u prijavi, ali kako nikada nikakvi dokazi nisu pronađeni, Pivci su tvrdili da im netko podmeće. Dio novog pogona u Vrgorcu Pivcima je izgorio još 2012.godine, ali od toga su se po svemu sudeći uspješno oporavili.



Spominjali su prije nekoliko godina tvrtku Pivac i na Novoj tv, na kojoj su tvrdili kako ista gradu Vrgorcu duguje 15 milijuna kuna komunalnih doprinosa, ali i da grad godinama tolerira bespravno izgrađeni pogon, što je demantirao Miljenko Pivac. Novinarima je objašnjavao kako godinama nisu legalizirali objekt te plaćali komunalije jer se radi o ”zoni koja nije bila u urbanističkom planu”. No, Pivac je ustvrdio i da industrija Pivac na ime doprinosa puni oko 40 posto vrgoračkog proračuna te da zapošljava 200 lokalnih stanovnika.

Kada govorimo o obitelji Pivac, tada zaista možemo pričati o obiteljskom biznisu razvijanom generacijama. Najstariji brat Tonči ima troje djece, a njegov sin Miljenko direktor je uvoza i izvoza te se svojedobno kandidirao za gradonačelnika Vrgorca, kao nezavisni kandidat. Kćeri Milena i Ivana ravnaju poslovanjem u Splitu, Zagrebu i Karlovcu, a srednji brat Neven ima dvije kćerke Nenu i Ružu, dok je namlađi brat Ivica predsjednik Uprave tvrtke. Njegova kćerka Nevena radi u PPK Karlovac, a osim biznisa s hranom svoje poslovanje s godinama su proširili i na turizam za kojim su interes počeli pokazivati još ’90-tih.

Tako su 1997.-e kupili makarski hotel Miramare, a na njegovom mjestu podigli novi hotel. Ubrzo potom preuzeli su i kultni makarski hotel Biokovo, a hotel Makarska kupili su nakon što su godinama čekali da država otpočne njegovu privatizaciju. Jednako tako, tvrtka Pivac od obitelji Soldo za 18,2 milijuna kuna kupila je dubrovački hotel Petka smješten nedaleko od luke u Gružu, kojega su pretvorili u elitan hostel.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI