Ministrica kulture smatra da nepravilnosti utvrđene u HAVC-u treba sankcionirati, progovorila i o otvaranju arhiva

Tomislav Miletic/PIXSELL

Smatra da je Hribarova ostavka najrealnija opcija

U studiju 4 HRT-a gostovala je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

BRAVO, BRANITELJI! Hrvoje Hribar podnio ostavku!

Rekla je da je razgovarala i s novim predsjednikom Upravnog odbora i ravnateljem HAVC-a. On je odlučio s obzirom na nalaz revizije i na velike pritiske u javnosti Upravnom odboru ponuditi ostavku. Upravni odbor će sada to razmotriti i u skladu s procedurom mora imenovati vršitelja dužnosti i nakon toga raspisati natječaj za ravnatelja audiovizualnog centra.

Smatra da je Hribarova ostavka najrealnija opcija. Postoji već dugo u javnosti dosta prijepora. Nažalost, vrlo često bez argumenata i stvarnih podataka. Mislim da treba dati šansu novom Upravnom odboru HAVC-a da prvo oni razmotre nalaze državne revizije, kao i Ministarstvo kulture – mi već sad radimo na tome. Sve ono gdje su utvrđene određene nepravilnosti ili nezakonitosti prijavit će se nadležnim tijelima, istaknula je.

U nalazima revizije postoje tri skupne pitanja koje će trebati rješavati.
Postoji sklop pitanja koji HAVC ne može rješavati sam, već to mora u suradnji s Ministarstvom kulture. Moram reći da smo, dok sam i ja bila članica Upravnog odbora, više puta slali pisma Ministarstvu kulture u kojima smo upozoravali na te probleme i tražili zajedničko rješavanje. To je pitanje donošenja nacionalnog programa, pitanje koeficijenata. I postoji treće pitanje na koje je danas reagirala i Udruga redatelja, odnosno producenata, a to je pitanje gdje je državna revizija, za razliku od svih dosadašnjih nadzora koji su bili, utvrdila da bi Ministarstvo kulture moralo biti tijelo koje odobrava sve iznose uključujući i financiranje filmova iznad iznosa od 200 000 kuna. To je Ministarstvo kulture sukladno zakonu prepustilo HAVC-u 2008. kad je osnovan, rekla je ministrica Obuljen.



Ono o čemu trebamo posebno razgovarati je pitanje usklađenosti, odnosno razumijevanja članka 9. Zakona o audiovizualnim djelatnostima. Treba vrlo pažljivo razgovarati s državnom revizijom i shvatiti što je točno mišljeno i koje su to procedure, jer se radi o razdoblju od 9 godina, smatra Obuljen.

Naglasila je da ima drugačiji izričaj od gospodina Hasanbegovića. Mislim da nije lijepo da netko tko je bio ministar kulture govori o interesnoj mreži za nešto što je djelatnost u kulturi i umjetnosti. Smatra da je jedan dobar dio bilo komunikacije i da se nešto moglo riješiti u prošloj godini.

Naglasila je da je reforma audiovizualnog sustava ozbiljan iskorak u hrvatskoj kulturnoj politici.

Mi bismo kroz ovaj mandat željeli donijeti ozbiljan zaokret u hrvatskoj kulturnoj politici. Predviđeno je donošenje niza novih zakona. Znatno ćemo unaprijediti povlačenje sredstava iz fondova. Pred nama su veliki poslovi vezano uz reviziju medijskog zakonodavstva. Pokreće se veliki projekt digitalizacije kulturne baštine. Niz je toga, istaknula je Obuljen.

Smatra da je jako dobro da se otvore arhivi i da se svatko tko voli ovu zemlju s tim slaže. Mislim da će to biti jako dobro za društvo, zaključila je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI