Ministarstvo uprave: „Nema osnove za tužbu zbog zaposlenika s krivotvorenim diplomama“

0
281
Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Bjelovarski gradonačelnik iznenađen je stavom ministarstva te najaviododatne konzultacije jer ne želi odustati od toga da novac vrati u gradsku blagajnu

Bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak izjavio je u četvrtak da je gradska uprava vrlo iznenađena mišljenjem Ministarstva uprave da Grad nema pravnu osnovu za podizanje tužbi protiv zaposlenika koji su zahvaljujući krivotvorenim dokumentima o razini stručne spreme godinama primali plaću veću nego što su trebali, te je najavio dodatne konzultacije jer ne žele odustati od toga da novac vrate u gradsku blagajnu.

Grad Bjelovar je prema naputku Ministarstva uprave ovog ljeta proveo provjeru diploma i svjedodžbi za zaposlenike gradske uprave, ali i svih ustanova i poduzeća koja se financiraju iz gradskog proračuna. U gradskoj upravi otkrivena su dva zaposlenika s krivotvorenim dokumentima – jedan je krivotvorio svjedodžbu, a drugi diplomu pravnog fakulteta. Obojica su dobila otkaz po sili zakona jer nisu imali stručnu spremu koja se tražila za zanimanja na koja su se prijavili i dobili posao. Kasnije je utvrđeno i da su diplome krivotvorila petorica zaposlenika Javne vatrogasne postrojbe, no oni su zadržali posao jer i dalje ispunjavaju sve uvjete za svoja radna mjesta.

Loading...

Svu dokumentaciju Grad Bjelovar je proslijedio Državnom odvjetništvu, a od Ministarstva uprave zatražili su mišljenje o mogućnosti da sudskim putem zatraže razliku u visini plaće koja im je isplaćivana temeljem krivotvorenih dokumenata.

Ministarstvo uprave međutim smatra da nema osnove za podizanje tužbi. “Prije prestanka službe, službenik je ostvarivao pravo na plaću temeljem rješenja o rasporedu kojim je utvrđeno, između ostaloga, radno mjesto na koje je raspoređen te podaci o plaći. Sukladno navedenom, mišljenja smo da nema pravne osnove za primjeru pravila o stjecanju bez osnove, odnosno za povrat sredstava koja su službeniku isplaćena za plaću,” Stoji u odgovoru.

Bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak najavljuje da će zatražiti dodatne konzultacije.

Mi smo učinili i više od onoga što nas je tražilo Ministarstvo uprave pa smo osim službenika i namještenika zaposlenih u gradskoj upravi, provjerili i zaposlenike svih ustanova i poduzeća koja se financiraju iz gradskog proračuna. U gradskoj upravi pronašli smo dvoje zaposlenika, a u Javnoj vatrogasnoj postrojbi njih petoro. Imamo indicije da će ih biti i više. Smatramo da bi bilo u najmanju ruku pošteno da vrate razliku u novcu, stoga smo vrlo iznenađeni mišljenjem Ministarstva,” izjavio je jutros gradonačelnik za Hinu.

S jedne strane imamo to mišljenje, a druge strane bjelovarska javnost opravdano je uznemirena i traži odgovornost. Ne možemo se pomiriti s takvim stavom Ministarstva i dodatno ćemo se konzultirati jer ne želimo odustati od toga da novac vratimo u gradsku blagajnu”, rekao je Hrebak.