Ministar obrane Damir Krstičević podnio ostavku! Predsjednica i premijer ju ne prihvaćaju!

Photo: Miranda Cikotic/PIXSELL

Razlog je kritika Vrhovne zapovjednice Oružanih snaga što vojska nije izašla ranije i pomogla u gašenju katastrofalnih požara.

Ministar obrane Damir Krstičević podnio je ostavku, javlja HRT. Međutim, Predsjednica Grabar-Kitarović u izjavi za Jutarnji list odbacila je odgovornost ministra obrane i potpredsjednika Vlade Damira Krstičevića kazavši kako ne prihvaća njegovu ponudu(?!) ostavke.

Jutarnjem je rekla kako je on odličan ministar te da jako dobro radi svoj posao i da ne snosi odgovornost za to što se dogodilo. Vojska ne može sama izaći na teren već mora biti pozvana. I u ovoj situaciji odgovornost imaju oni koji su na terenu krivo procijenili situaciju i prekasno pozvali u pomoć vojsku, rekla je predsjednica.

I premijer je na izvanrednoj press konferenciji odbio ostavku kazavši kako je iznenađen reakcijom i riječima Predsjednice Republike.

Krstičević je ostavku podnio nakon što je predsjednica Republike, koja je i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH, Kolinda Grabar Kitarović izjavila da je vojska mogla i ranije pomoći u gašenju katastrofalnih požara kod Splita i da treba provesti istragu o tome kako je požar izbio i proširio se.

Ministar Krstičević jučer je u popodnevnim satima stigao na požarišta kraj Splita. U popodnevnim satima stigla je i vojska. No, predsjednica Kolinda danas je iz Austrije komentirala kako je vojska mogla biti i ranije poslana na teren.



“Mi smo došli među prvima. Vi znate kakav je sustav. Sustav je takav da mi reagiramo kad nas se pozove. Ja ne mogu utjecati kada će taj lokalni zapovjednik donijeti tu odluku”, kazao je Krstičević.

A samo par dana ranije sve je bilo drugačije.

“Korak smo bliže kupnji američkih zrakoplova. Odluku o kupnji ćemo donijeti do kraja godine, veselim se toj suradnji”, rekao je ministar obrane i potpredsjednik Vlade Damir Krstičević govoreći o nabavci borbenih zrakoplova u američkom Pentagonu. Čini se da on neće biti taj koji će sudjelovati u donošenju te odluke jer je podnio ostavku.

Moderni borbeni zrakoplov i stara vatrogasna aparatura

Krstičević je tako prije samo šest dana spominjao zrakoplove F16 koji bi nas u konačnici mogli koštali i 3 milijarde kuna, da bi u ponedjeljak navečer u civilnoj odjeći pred kamerama HTV-a i ostalih nacionalnih televizija razmatao šmrk na vatrogasnoj aparaturi staroj više od dva desetljeća.

No, nije “sanjarenje” o milijardama kuna utrošenih u borbene zrakoplove jedini Krstičevićev krimen kada je riječ o vatrogasnim postrojbama koje rade na prastarim aparaturama. Naime, upravo je Krstičević bio među onim HDZ-ovcima koji su se usprotivili da se požari izdvoje kao poseban rizik u nedavnoj usvojenoj Strategiji nacionalne sigurnosti. Naime, Vlada Republike Hrvatske odbila je taj prijedlog pa se u Strategiji vatrogastvo i ne spominje!?

Požar kao nepostojeća ugroza nacionalne sigurnosti

Požar kao ugrozu nacionalne sigurnosti Strategija spominje tek tri puta. Prvi puta u dijelu da nam je “iznimno bitna odgovarajuća razina sigurnosti i ekoloških standarda u industrijskim postrojenjima koja koriste ili u prirodu ispuštaju opasne ili štetne tvari” te drugi i treći puta kada se ponavlja da će Oružane snage pružati potporu civilnim institucijama.

Strategija se bavi uglavnom oružanim snagama doke je sustav civilne zaštite u Hrvatskoj potpuno zanemaren.  Za razliku od civilne odnosno protupožarne zaštite  koja se ne uopće ne spominje, Strategija naglašava da se za obranu mora početi izdvajati 2 posto BDP-a jer tako traži NATO.

Krstičevićeva obećanja o protupožarnom sustavu

“Smatram da je potrebno preispitati postojeći sustav zapovijedanja, nadzora i odgovornosti. Sve sastavnice koje sudjeluju u protupožarnoj zaštiti, uz sigurnost i zaštitu građana i njihove imovine, kao primarne zadaće, moraju voditi računa i o odgovornom i racionalnom korištenju resursa”, rekao je Krstičević u prosincu prošle godine. Kada su ga novinari pitali što je napravljeno po tom najavljenom planu protupožarne zaštite jednostavno je preskočio to pitanje.

Nije htio ni odgovoriti ima li hrvatska dovoljno kanadera te misli li i dalje da su našoj zemlji najpotrebniji borbeni zrakoplovi.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI