Ministar Horvat potvrdio: Uljanik gori od Agrokora!

screenshot/tvistra

Sve ćemo to opet mi platiti! Smijemo li se zapitati pa do kada više tako!

Ne nazire se kraj problemima koji pritišću Uljanik, pulsko brodogradilište u kojem nedaće traju unazad nekoliko mjeseci. U priču se nedavno uključio novi ministar gospodarstva Darko Horvat potvrdivši da bi kriza koja se nadvija nad brodogradilištem mogla biti gora nego li ona s Agrokorom. ”Problemi Uljanika u ukupnim gabaritima veći su od Agrokora”, rekao je Horvat, čiji se kolege iz Vlade nadaju financijskoj injekciji iz Europske unije u skladu s time program restrukturiranja poslan je u Bruxelles pa se sada nestrpljivo iščekuje odgovor Europske komisije, a problem nastaje i u slučaju novih strateških partnera koji bi trebali biti dijelom priče oko spašavanja Uljanika.

Dugovi Uljanika zapravo zvuče zastrašujuće jer samo lani u jesen iznosili su 3,76 milijardi kuna, a Vlada se pak jedno vrijeme ponašala kao krčma bez krčmara dajući jamstvo za još jedan kredit koji je odobren, ali to riješenje posve logično bilo je kratkoročno jer troškovi gradnje broda postali su veći od ugovorene cijene.

Osim dugova i nesposobnosti da se nešto poduzme po pitanju restrukture, što je svakako razlog za brigu, drugi ništa manji problem plaće su radnika, a one pak prema podacima iz siječnja na njihove račune nisu sjele mjesecima. Ministarstvo financija u lipnju se stoga malo dopisivalo sa čelnim ljudima u Ministarstvu gospodarstva te su detektirali da je jedan od problema Uljanikova Uprava koja ne šalje detaljne podatke o svojem poslovanju, nakon što je dobila državna jamstva. Prvi čovjek Uprave stanoviti Gianni Rossanda obrušio se zatim na Ministarstvo financija, odnosno ministra Zdravka Marića tvrdeći da nije dobro informiran, jer da oni izvješća redovito šalju Ministarstvu gospodarstva. Restruktura Uljanika poslana je prošlog tjedna u Bruxselles pa se sada čeka procjena Komisije, a sve skupa moglo bi prilično dugo trajati, što ujedno zvuči i izrazito mučno.

Prema pisanju HRT-a, doduše neslužbenom restrukturiranje ujedno podrazumijeva i nastavak državne intervencije u slučaju, a u naredne tri godine Uljaniku se osigurava 760 milijuna eura jamstava te još 350 milijuna za restrukturiranje. Kao što je poznato kao strateški partner Uljanika spominje se Kermas energija, koju su odabrali Uprava i Nadzorni odbor, a radi se o Danku Končaru, no ministar Horvat otkrio je kako se razmišlja i o drugom strateškom partneru za Uljanik grupu, ukoliko ne budu zadovoljni.

“U zadnjih 10 do 15 godina situacija u Uljaniku nije ni vesela, ni sretna, ni spretna, ali mislim da postoji rješenje. U dokumentu koji je poslan Bruxellesu naziru se obrisi nečega s čim bi mogli početi već unutar mjesec dana uz angažman Uljanika i njegovog strateškog partnera te jamstvenim portfeljem za koji je država spremna”, kazao je ministar Horvat gostujući u Otvorenom, a da se posljednja previranja i premišljanja oko Končara njemu osobno nisu odveć dopala nije potrebno posebno naglašavati.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI