MILITARIZAM DIVLJA PO EUROPI! Jesu li OVE ekstremističke paravojske naša budućnost?

facebook

Paravojne formacije uzdižu se iz pepela

Postrojavanja, zastrašivanja i demonstracije sile postaju novi trendovi Europske unije. Pitanje koje proganja novinare i javnost je – je li riječ o trendu ili budućnosti?

Svi koji su protiv politike otvorenih vrata su – nacisti i fašisti

Nakon postrojavanja ‘Štajerske straže’ gdje se skupilo pedesetak maskiranih figura istih odjevnih sklonosti i van fizičke forme – Slovenija se digla na noge. Andrej Šiško predvodnik je šarolike ekipe, bivši vođa mariborskih Viola i kandidat na predsjedničkim izborima (čak je i Kujundžić dobio tri puta više glasova u postotku) koji formaciju izbjegava nazvati paravojskom i trudi se istu brendirati kao ‘naoružanu skupinu za red i mir na granicama’. Cerar, Šarec i Pahor odmah su se pobunili protiv grupacije, baš kao i njemački politički moćnici koji dan ranije u Chemnitzu, gradu kojeg su bez previše političke korektnosti mediji svrstali u ‘Istočnu Njemačku’ iliti DDR. Njemačka se našla polarizirana – s jedne strane radikalna nacionalistička struja sve otvorenije stupa protiv EU vrijednosti, s druge strane bujaju zločini imigranata koje je Angela Merkel uvela bez politike selekcije.

Tako ne čude sve češća silovanja, nasilje i susreti s bivšim ISIL-ovcima na ulicama velikih njemačkih gradova. A AfD situaciju obilato koristi, poglavito zbog slične politike (doduše, pasivno-agresivne) radikalnih ljevičara začahurenih u politički establishment. Politika otvorenih vrata stvorila je plodno tlo za ekstremizme obaju političkih spektara, no ni liberalni krugovi nisu cijepljeni od radikalizma – situacija u Švedskoj je upozorenje. Skandinavske zemlje imaju specifičnu situaciju pa se sve njihove stranke koje su za drugačiji odnos s imigrantima smatraju paravojskama i ultradesničarima. Tako je čak i stranka Švedskih Demokrata izložena takvoj etiketi pa ih politički protivnici nazivaju ekonomskim nacionalsocijalistima s rasističkim i militarističkim korijenima. Problem je što i druge stranke uoči izbora imaju članove koji su boravili u zatvoru zbog silovanja i ubojstava. A imaju imigrantsko podrijetlo.

Odlikuju ih turske brade, steroidi i pružanje seksualnih usluga



Poljska je krajem prošle godine imala veliki marš desnih opcija, a pogrdni nazivi usmjereni prema židovima, komunistima i anacionalnim opcijama nerijetko dolaze uz zvukove Dr. Martens čizama i pucnjeve pušaka. Ekipu koju odlikuju turska brada, testosteronski mišići i posvemašnja nepismenost na društvenim mrežama imamo i u neposrednom susjedstvu. BIH tako često ukazuje na problem paravojne jedinice ‘Srbska čast’ pod vodstvom stanovitog Bojana Stojkovića. Ovaj Nišlija se poput kolege s druge strane političkog spektra Soroša naziva ‘humanitarcem’, uživa u životu Instagram influencera, voli se maskirati, putovati, a optuživan je i za pružanje seksualnih usluga, odnosno prostituciju. Volio bi umrijeti za predsjednika, no ne za Vučića ili Dodika već za Putina. Sličnu retoriku imaju i kolege po bradi, Sivi vukovi koji su u koaliciji s Erdoganom ove godine ušli u vlast.

Kulturalni i obrazovni idealisti’ produženi je naziv skupine koja u vrijeme lišeno gerilskih borbi inspiraciju crpi iz klasika svjetske književnosti. Simbol im je ‘rog’ iako se u praksi bore protiv punkera, rockera i komunista. Ustroj im je organiziran po uzoru na SS, a imaju dugu povijest oružanih paravojnih sukoba diljem priželjkivanih granica starog Otomanskog carstva. Uspostava država s epitetom ‘Velika’ mokri je san svih paravojnih skupina, izuzev Britanije. Imigranti su samo trenutni fokus – Estonija, Litva i Češka šire slične trendove regrutiranja i stupanja. Gdje je u čitavoj priči Hrvatska? ‘Sokolska garda’, Keleminčevi ‘časnici’ i ideološki suprotstavljena ali formacijski bliska ‘Radnička fronta’ neki su od naših primjera – potonji čak i otvoreno zagovaraju komunizam. Eskalacija nacističkih, fašističkih i komunističkih skupina vjerojatno se neće dogoditi, no EU trendovi upozoravaju da bilo kakve ekstremne politike stvaraju reakcionističke i revolucionarne eskapade minornih i opskurnih grupacija.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI