Meksiko Trumpu: Nismo najopasnija zemlja na svijetu i nećemo platiti zid!

screenshot

Meksiko neće ponovno pregovarati o NAFTA-i ni o bilo kojem drugom aspektu bilateralnih odnosa, niti preko društveno mreža ni putem medija

Meksiko je u četvrtak odbacio tvrdnju američkog predsjednika Donalda Trumpa da je najopasnija država na svijetu i opetovao da neće financirati gradnju zida duž granice sa Sjedinjenim Državama.

U nizu objava na Twitteru o trgovinskim ugovorima u sklopu NAFTA-e (Sjevernoaamerički sporazum za slobodnu trgovinu) Trump je opisao Meksiko kao “Prvu među najopasnijim zemljama na svijetu”, a takvu je ocjenu odmah odbacilo meksičko ministarstvo vanjskih poslova.

Iako Meksiko ima znatan problem s nasiljem, očito je laž da je Meksiko najopasnija država na svijetu”, navodi ministarstvo. U godinu dana otvorena je ukupno 21.101 istraga ubojstava u Meksiku i riječ o najvećem broju od 1997. kada su se počele voditi statistike.

Stopa ubojstava iznosila ja 18,7 na 100.000 stanovnika, što je znatno ispod latinoameričkih zemalja kao što su Brazil, Kolumbija, Venezuela, Honduras i El Salvador, pokazuju podaci Ujedinjenih naroda kojima se koristi Svjetska banka za 2015., zadnju godinu za koju su podaci dostupni.

Trump je sugerirao da bi Meksiko mogao financirati gradnju zida  kroz izmjene odredaba NAFTA-e.



Ne bude li Zida, neće biti ni Sporazuma”, napisao je Trump u četvrtak ne objašnjavajući na koji točno sporazum misli.

Ranije u četvrtak Trump je rekao da ostaje pri svojim stajalištima o zidu napisavši na Twitteru “Izravno ili neizravno, ili putem dugoročne refundacije, gradnju zida platit će Meksiko koji ima smiješan trgovinski suficit sa SAD-om od 71 milijarde dolara”.

Meksičko ministarstvo vanjskih poslova odbacilo je Trumpove objave na Twitteru.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI