Medved i Kovač stoje na putu Srbije prema EU, dok Plenković nema slobodu odlučivanja

screenshot

Bodo Hombach je njemački političar i član Socijaldemokratske stranke Njemačke. Hombach je i bivši specijalni koordinator Pakta stabilnosti. Prije nekoliko dana, tijekom predavanja na Akademiji za istraživanje i poduku praktične političke u Bonnu, ovaj ugledni političar je izrazio strah zbog visokih kriterija Europske Unije prema Srbiji. Naime, on tvrdi da „Srbija plaća cijenu razočaranja koje su uzrokovale druge zemlje, između ostalih i Hrvatska.“ Hombach dodaje da hrvatska privreda nije na europskoj razini, kao ni borba protiv korupcije i pravna sigurnost, u Rumunjskoj i Bugarskoj. Hombach smatra da bi takav pristup Europske Unije, koja je povisila kriterije za nove članice, mogao te države udaljiti od Europe. „A kada se to jednom dogodi, onda više neće biti povratka“- kazao je Hombach.

U daljnjim komentarima srpskih medija, oko upozorenja njemačkog političara, ponovno se vade stare izjave ministra branitelja Tome Medveda, a Hrvatsku se predstavlja kao glavnu kočnicu u pristupnim pregovorima, oko ulaska Srbije u Europsku Uniju. Podsjetimo, Medved je prije nešto manje od dvije godine uputio oštre poruke Vladi Srbije:

Mi ne želimo nagađati koliko ima fantomskih optužnica. Mi smo samostalna država koja je vodila obrambeni rat i nedopustivo je postupanje po univerzalnoj jurisdikciji. Hrvatski branitelji više nikada neće biti progonjeni ni od koga. Mi smo analizirali rokove i zahtjeve koji su kratki i branitelji su u ulozi ocjenjivača stvorenih obaveza od stane Srbije. Ako se ne budu ponašali profesionalno, u rokovima, tako da stave van snage taj zakon, poglavlje 23 bit će blokirano i 20, 30 godina”- rekao je tada Medved.

Zanimljivo, zajedno s ministrom Medvedom, novinarima se tom prilikom obratio i tadašnji ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač. On je tada rekao sljedeće:

Srbija će morati suspendirati taj Zakon o univerzalnoj jurisdikciji i surađivati s Haškim sudom i sve odluke primjenjivati i uvažavati. Morat će raditi na otkrivanju nestalih osoba i otkrivanju posmrtnih ostataka žrtava i omogućiti žrtvama rata pravo na odštetu te omogućiti zajamčenog predstavnika hrvatske manjine u Narodnoj skupštini. To sve ima obavezu napraviti od danas. Očekujemo da ne komentira na svoj osebujan način ove obaveze koje su prihvatili danas u Bruxellesu, nego očekujemo da primjenjuju obaveze. Ne želimo da zastrašuju branitelje s izjavama da se nekoga želi progoniti jer to ne dolazi u obzir. Hrvatska ima svoje pravosuđe i Srbija ne može biti nadležna za hrvatske državljane. Branitelji će osjećati sigurnost na teritoriju RH”



Gotovo dvije godine kasnije, Miro Kovač više nije ministar vanjskih poslova, a smijenjen je i sa mjesta međunarodnog tajnika HDZ-a. Ustvari, sveden je praktički na običnog člana stranke koji više nema legitimitet da govori u ime stranačkog kolektiva i politike. U istom razdoblju, ministar Tomo Medved, napravio je krucijalnu grešku. Mi ne znamo kako je izgledao razgovor između njega i novinara Indexa Vojislava Mazzocca, ali sasvim sigurno, Medved ga nije trebao uopće zvati na telefon. Postoje službe i ljudi u svakom ministarstvu, kojima je posao pisanje demantija jer nije primjereno da se ministar ovako osobno obraća jednom novinaru. I što se sad događa? Svakodnevno raste pritisak za smjenu ministra Medveda. Nominalno, šuteći o cijelom slučaju, Plenković mu daje podršku, ali veliko je pitanja koliko će ta potpora trajati, i da li je ona uopće iskrena, zato što u isto vrijeme Srbija pokreće diplomatsku ofenzivu prema Europskoj Uniji, tražeći ubrzanje pristupnog procesa i zatvaranje spornih poglavlja. Nema dvojbi da u trenutnoj geopolitičkoj situaciji Bruxelles ima veliki interes olakšati Srbiji ulazak u Europsku Uniju, ili joj barem pokazati više dobre volje. Naravno, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, spreman je ispuniti svaki zahtjev iz Bruxellesa, pa tako i smijeniti vlastitog ministra. Ako ministar Medved, koji sada već ima dvije kaznene prijave zbog prijetnji (novinar Vojislav Mazzocco i bivši ministrov vozač Jasmin Vranduklija), bude primoran da podnese ostavku, onda se to neće dogoditi zato što je Andreju Plenkoviću stalo do slobode medija, već zbog toga što ova Vlada nema nikakvu slobodu odlučivanja, već bespogovorno izvršava sve naloge Bruxellesa.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI