‘Matteo je preminuo zbog astme i srčane mane’

Screenshot

U Ministarstvu zdravstva održana je  konferencija za medije na kojoj su stručnjaci Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku obrazložili rezultate obdukcijskog nalaza nesretno preminulog Mattea Ružića.

Podsjetimo, Matteo je umro prošle nedjelje u Zaprešiću. Na cesti su ga pokušavali oživjeti prolaznici. U hitnoj koja mu je došla nije bilo doktora, a i oko dolaska hitne i u objašnjenjima nadležnih nakon toga bilo je puno nelogičnosti.

Za katastrofalnu organizaciju hitne nitko se ne osjeća krivim. Ministar kaže da je sve bilo po pravilima struke, ravnateljica Hitne plače pred kamerama i govori kako rade sve što mogu. Iz županije i Grada poručuju kako su tražili 50 timova hitne, a dobili samo 45.

“13. kolovoza napravljena je obdukcija. Temeljem nalaza utvrđeno je da je Matteo umro zbog astmatskog bronhitisa i neprepoznate srčane mane, točnije mane krvnih žila”, rekla je doktorica sa Zavoda.

Na pitanje je li 27 minuta do dolaska liječnika puno, Kujundžić je kazao da većina europskihzemalja ni nema toliko liječnika u Hitnoj pomoći. “U brzini moramo napraviti popravak. imati što biše timova koji će što prije doći, s liječnikom ili bez”, rekao je.



Na komentar da nisu kontaktirali oca preminulog i izrazili mu sućut, ministar je kazao kako su čekali nalaze obdukcije i da su oca 22-godišnjaka kontaktirali prije iznošenja podataka iz obdukcijskog nalaza u javnost.

Kad je u pitanju ostvaka, ministra Kujundžića novinari su pitali je li promijenio svoje mišljenje.

“Kao moralan čovjek od prvog dana sam govorio da ću dati ostavku ako se utvrdi da je zatajio sustav. Potvrdilo se da je sustav funkcionirao. Nije bilo zatajenja sustava ni algoritama u postupanju. Nažalost, bilo gdje na svijetu da je pokojnik bio, nitko mu ne bi mogao pomoći”, kazao je Kujundžić dodajući kako Hitna funkcionira na zavidnoj razini.

Također je istaknuo kako u Hrvatskoj nedostaje liječnika te da se krenulo s edukacijom građana o reanimaciji, ali i edukacijom djece u školama.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI