Martina Dalić četvrta je osoba od Plenkijeva posebnog povjerenja koja je morala otići. Evo tko su ostali!

screenshot

Martina Dalić nije prva osoba od posebnog povjerenja koju je premijer Andrej Plenković najprije zdušno branio, a na kraju je ipak bila primorana otići. Sličnu sudbinu doživjela su još tri ‘igrača’ na koje je Plenković računao da bi potom, zbog pritiska javnosti, morali podnijeti ostavke.

Prvi takav bio je bivši ministar obrazovanja Pavao Barišić. Trakavica s njegovim plagijatom mjesecima se povlačila kroz medije, no bez obzira na to, premijer mu je držao leđa. Baš kao što je bio slučaj i s ministricom Dalić, u veljači 2017. u Saboru se glasalo o povjerenju Barišiću. On je bolje prošao od Martine Dalić jer je za njegovu smjenu bilo 42 zastupnika, dok je njih 72 glasovalo protiv. Ipak, nakon što je desetak tisuća građana izašlo na ulicu kako bi izrazilo negodovanje nad ministricom plagijatorom i lošom provedbom kurikularne reforme, Plenki je Barišića odlučio smijeniti, a na njegovo mjesto postavljena je Blaženka Divjak.

Sljedeća je na redu bila predsjednica Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja Dijana Vican koja je smijenjena u rujnu prošle godine. Premijer je hvalio njen rad čak i nakon što je novinarka portala Srednja.hr otkrila da nacrt prijedloga Akcijskog plana za provedbu strategije obrazovanja uvelike odudara od Strategije, koliko god to alanfordovski zvučalo. ipak, Vican je u rujnu smijenjena, a mlada je novinarka Dora Kršul ove godine dobila nagradu za istraživačko novinarstvo.

Malo je svježiji primjer Vladin povjerenik za Agrokor, markantni Ante Ramljak za kojeg se premijer borio kao lav, do posljednjeg daha. Nakon afere Texo, smijenjen je Ramljak, a samo dva mjeseca kasnije i njegova šefica, Martina Dalić.

Plenković trenutno liže rane jer je ostao bez svoje desne ruke i možda osobe u čitavoj Vladi u koju je imao najviše povjerenja i velik oslonac. Za premijera su stigla teška vremena. nažalost, njemu je ostalo vrlo malo saveznika da ga brane prije nego što bude smijenjen na (prijevremenim) izborima.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI