Markovina želi Split poput Barcelone, evo kako je najavio svoju kandidaturu za splitskog gradonačelnika

Ivo Cagalj/PIXSELL

Markovina smatra da Split danas "ne može izmisliti novu ekonomiju", ali može se snažno povezati sa Sveučilištem i u svom vlastitom eksperimentu postati mediteranski grad budućnosti

Povjesničar i sveučilišni profesor Dragan Markovina deveti je kandidat za gradonačelnika Splita, a na svibanjske izbore će izaći uz podršku Radničke fronte i Nove ljevice.

U središtu gradske četvrti Split 3 Marovina je najavio svoju kandidaturu. Izabrao je to mjesto u Ulici Ruđera Boškovića kao dio izvanredno zamišljenog, ali zapuštenog urbanističkog kompleksa u novom dijelu grada.

“Ovaj prostor zamišljen je i izveden u vremenu koje je poticalo samopoštovanje, a danas je simbol neuspjeha izgradnje takvog grada”, kazao je Markovina, piše tportal.

“Naša vizija polazi od pretpostavki da Split danas ne poštuje vlastitu prošlost, da nema ozbiljnu viziju budućnosti, da živi u komunalnom i institucionalnom kaosu i da je neprijatelj vlastitih građana. Ovo posljednje jasno je iz namjere donošenja novog GUP-a, prilikom koje su svi prigovori od strane građana odbijeni, a eventualno usvojeni samo oni koje su podnijeli investitori”, dodao je Markovina.

“Grad danas živi monokulturu turizma. Istina je da bez nje uopće ne bi mogao preživjeti, ali on izjeda svoju supstancu ‘štekatizacijom’ i privatizacijom javnih prostora ili plaža. Mi smo jedina lijeva opcija jer u ljevicu se SDP uopće ne ubraja: prethodne četiri godine ta stranka je de facto bila na vlasti, bez obzira na kasnije distanciranje od Ive Baldasara, i pokazala je da može biti gora čak i od jednog Željka Keruma”, dodao je Markovina, javlja tportal.



Markovina smatra da Split danas “ne može izmisliti novu ekonomiju”, ali može se snažno povezati sa Sveučilištem i u svom vlastitom eksperimentu postati mediteranski grad budućnosti, poput Barcelone. Grad je dovoljno bogat i ima novca, ali ga treba puno pametnije preraspodijeliti i postati prijatelj vlastitih građana, smatra on.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI