Markovina raspalio po Vladi: ‘Moraju pozivati na antifašističku partizansku tradiciju’

Miranda Cikotic/PIXSELL

Na prijepore hrvatske Vlade sa čelnicima Srbije povodom izložbe u Jasenovcu, koja se pod pokroviteljstvom Srbije otvorila na Dan sjećanja na žrtve holokausta u New Yorku osvrnuli su se iz Nove ljevice, prozivajući vladajuće za cinizam i nedosljednost.

”Iako postoji nekoliko problema vezanih uz ovo pitanje, što se hrvatske Vlade tiče, oni proizlaze iz ponašanja vladajućih koji na Republiku Hrvatsku, čini se, gledaju kao na kao sljednicu NDH. Valja neprestano ponavljati da je Republika Hrvatska pravna sljednica Socijalističke Republike Hrvatske, što konkretno znači da današnja Vlada predstavlja one koji su oslobodili zemlju od ustaškog režima i borili se protiv onih koji su utemeljili logor smrti u Jasenovcu”, navodi predsjednik Nove ljevice Dragan Markovina te dodaje da se Vlada mora pozivati na antifašističku partizansku tradiciju, ali i da bi racionalno i pošteno trebalo komemorirati užase Drugoga svjetskog rata čime se čuva sjećanje na žrtve holokausta. Umjesto toga, Vlada svojim ponašanjem čini sve da se od te tradicije odvoji.

”Tako premijer Plenković, više od 70 godina po okončanju rata, osniva Povjerenstvo za suočavanje s prošlošću, kao da nije posve jasno kakva je bila ideologija i praksa ustaškog režima i da ustaškom pozdravu nije mjesto u javnom prostoru, a posebno u Jasenovcu. Neovisno o zločinu počinjenom od strane partizanskih snaga koncem rata, kao i o nedemokratskom karakteru socijalističkog režima, svakoj dobronamjernoj i racionalnoj osobi jasno je da se te dvije stvari ne mogu svesti na zajednički nazivnik ‘o dvama totalitarizmima”’, smatra Markovina, u čijoj stranci drže da zbog ovakvog kalkulantskog odnosa prema prošlosti i današnjim baštinicima ustaških ideja, zvuči licemjerno kada Vlada upućuje zamjerke na izložbu o Jasenovcu zbog pretjerano uvećanog broja žrtava Jasenovca, jer je odavno ozbiljnom znanstvenom metodologijom utvrđeno da se broj žrtava Jasenovca kreće oko 90 tisuća.

”Kritike izložbe o Jasenovcu zvuče neuvjerljivo i stoga što dolaze od Vlade koja dopušta, a država financira, djelovanje Društva za trostruki logor Jasenovac, čiji rad se svodi na potpuni historiografski falsifikat i negaciju činjenice da je u Jasenovcu uopće postojao ustaški logor smrti. Vlada je u pravu kada Srbiju proziva za rehabilitaciju Draže Mihailovića i četničkog pokreta. No i u tome nije uvjerljiva jer i sama ima otvorene rehabilitatore ustaštva u vladajućoj većini, tzv. ‘domovinska vojska’ godinama dobiva državne mirovine, dodjeljuje pokroviteljstvo obilježavanju Bleiburške žrtve pred spomenikom koji ih obilježava ‘hrvatskom vojskom”, umjesto tragičnim žrtvama politike NDH. Zbog sveopćeg porasta neoustaštva u zemlji na koji Vlada ne reagira, već dvije godine srpska i židovska zajednica, kao i Savez antifašista i Antifašistička liga ne sudjeluju u službenom obilježavanju proboja iz Jasenovca – navodi se u priopćenju Nove ljevice.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI