Majka Jean-Michela Nicoliera primila Zlatnu plaketu hrvatskih ratnih veterana

Održana tribina „Hrvatsko-francuski odnosi kroz povijest“

Zbor udruga Hrvatski ratni veterani organizirao je 14. veljače 2019. povijesno-stručnu tribinu „Hrvatsko-francuski odnosi kroz povijest“, a kruna cijelog događanja bila je dodjela Zlatne plakete hrvatskih ratnih veterana obitelji mladog Francuza Jean -Michael Nicoliera, hrvatskog branitelja i mučenika s Ovčare čiji posmrtni ostatci do danas nisu pronađeni.

Tribina je održana pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, koju je predstavljao njezin posebni savjetnik za branitelje Ante Deur. U ime Ministarstva hrvatskih branitelja tribini je nazočio sam ministar, general Tomo Medved, izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića bio je predstojnik njegova Ureda Zvonimir Frka-Petešić, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića bila je pročelnica Ureda za branitelje Vesna Helfrih, a bili su tu i izaslanici ministra obrane Damira Krstičevića, general Marinko Krešić u ime Hrvatskoga generalskoga zbora, izaslanik Grada Pleternice, predstavnici braniteljskih udruga i ostalih prijateljskih organizacija, hrvatski branitelji i dr.. Posebno mjesto na tribini pripadalo je gđi Liliane Fournier, majci Jean-Michela Nicoliera, njegovu bratu Paulu i prijatelju Hervéu Rousseauu, piše HKV.

Moderator događanja, predsjednik Zbora udruga HRV Zvonko Sesar, u uvodu je izdvojio dvije osobe koje čine poveznicu u hrvatsko-francuskim odnosima. S jedne je strane Hrvat Marko pl. Slivarić, koji je prije 200 godina postao general u francuskoj Napoleonovoj vojsci, a s druge strane Francuz Jean-Michel Nicolier, koji se u srpnju 1991., tijekom Domovinskog rata, pridružio Hrvatskim obrambenim snagama (HOS-u).

O Jean-Michelu Sesar je govorio i u završnom izlaganju, a posebice je bilo dirljivo njegovo izravno obraćanje majci mladoga Francuza, Liliane Fournier, kojoj je pokušao iskazati veliko poštovanje koje hrvatski narod, a napose hrvatski branitelji osjećaju prema njoj i njezinoj obitelji, te s kolikom se ljubavlju i zahvalnošću prisjećaju mladoga Jean-Michela.

Zanimljiva izlaganja na temu hrvatsko-francuskih odnosa kroz povijest, ali i u sadašnjosti, održali su st. brig. Rajko Dumančić („Hrvatska u doba Napoleona“), bojnik Mario Kalan („Hrvatsko-francuski general Marko pl. Slivarić Heldenburški“), general zbora Ante Roso („Uloga i značenje francuskih državljana u Domovinskom ratu“) i dr. sc. Miro Kovač („Hrvatsko-francuski odnosi kroz povijest“).



Svi su govornici preko svojih tema nastojali pronaći poveznicu između dvaju naroda, hrvatskoga i francuskoga, a svakako je najbliža i najjasnija slika u tome bila uručivanje Zlatne plakete hrvatskih ratnih veterana majci francuskoga dragovoljca koji je kao hrvatski branitelj postao jedan od simbola ne samo vukovarskoga mučeništva, nego cijeloga Domovinskoga rata.

U ime hrvatskih branitelja i ratnih veterana plaketu je gđi Liliane Fournier svečano uručio ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved obrativši joj se biranim riječima i uz iskaze duboke zahvalnosti na njezinoj žrtvi, žrtvi njezine obitelji i, posebice, na Jeanovoj žrtvi.

Jeanova majka, dirnuta ovim događanjem u čast njezinu sinu, nakon srdačne je zahvale ponovila ono što je već toliko puta morala izreći tijekom ovih 27 godina, a to je da se i dalje traga za tijelom njezina sina, i ne samo njezina sina nego i drugih hrvatskih branitelja, te da se nada da će sve svi napokon pronaći. Pri tome je izrazila nadu kako ne će morati čekati još 27 godina.

Dodala je i da hrvatski narod smatra borbenim narodom, vojska nam je bila hrabra i učinila je sve što je mogla, no političari su zakazali. Na koncu je, a mora se reći da ona sigurno na to ima puno pravo, poslala jasnu poruku današnjim političarima doslovno rekavši da su izabrani kako bi radili, kako bi bili hrabri, i da se počnu tako ponašati, a ako to ne mogu ili ne znaju, onda bi trebali raditi nešto drugo, primjerice: saditi krumpir ili mrkve.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI