MADURO POD SVE VEĆIM PRITISKOM: Erdogan mu poručio ‘Glavu gore, mi stojimo uz tebe’

wikimedia

Dok je većina latinoameričkih zemalja priznala Juana Guaida za privremenog predsjednika Venezuele, iz Turske stiže potpora predsjednika Tayyipa Erdogana trenutnom venezuelskom predsjedniku Nicolasu Maduru.

Turski predsjednik nazvao je venezuelskog kolegu Nicolasa Madura i izrazio mu potporu nakon što se oporbeni čelnik proglasio privremenim predsjednikom.

“Naš je predsjednik nazvao i izrazio podršku venezuelskom predsjedniku Nicolasu Maduru i rekao mu “‘Moj brate Maduro! Glavu gore, mi stojimo uz tebe!”, napisao je glasnogovornik Ibrahim Kalin na Twitteru.

Venezuelski oporbeni čelnik Juan Guaido proglasio se privremenim predsjednikom u srijedu i to uz potporu Washingtona i mnogih latinoameričkih zemalja. Nakon te objave odnose sa SAD-om prekinuo je socijalist Maduro, koji je na vlasti od 2013. u državi bogatoj naftom, ali u teškoj gospodarskoj krizi zbog koje stanovništvo bježi u susjedne države.

Maduro je drugi predsjednički mandat počeo 10. siječnja, nakon pobjede na izborima održanim u svibnju, a koje su mnogi u svijetu, uključujući Europsku uniju, proglasili nedemokratskima. Otada je Maduro izložen sve snažnijem međunarodnom pritisku da podnese ostavku.



Većina latinoameričkih zemalja priznala je Guaida za novog predsjednika, a na Madurovu su stranu stale ljevičarske vlade Kube i Bolivije, osuđujući “imperijalističke” poteze koji smjeraju na njegovo svrgavanje.

Meksiko je pod novim ljevičarskim predsjednikom Andresom Manuelom Lopezom Obradorom poručio da neće zauzimati stranu u sukobu u Venezueli. Osudili su ujedno vanjsku podršku oporbenom čelniku kao kršenje suvereniteta Venezuele.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI