Mađarski premijer Viktor Orban dolazi u Hrvatsku početkom prosinca

Wikimedia commons

Mađarski premijer Viktor Orban doći će u Hrvatsku početkom prosinca. Istodobno, Mađarska je povukla blokadu hrvatskog pristupa Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) koja je bila na snazi zbog nezadovoljstva Budimpešte odnosom prema MOL-u i njezinu šefu Zsoltu Hernadiju, piše Večernji list.

Orban će, doznaje se, sudjelovati na summitu Srednjoeuropske inicijative (SEI) na kraju predsjedanja RH koji će se održati 1. i 2. prosinca u Zagrebu. Riječ je o regionalnom forumu za političku, gospodarsku i kulturnu suradnju koji okuplja 18 članica, od Slovenije, Hrvatske, Slovačke, Mađarske, Poljske… do Makedonije, Albanije, Ukrajine, Bjelorusije…

Da se nešto pokreće u odnosima s Mađarskom, koja nam je posebice tijekom pregovora Hrvatske s EU bila jaka saveznica, dalo se naslutiti već rano u mandatu Andreja Plenkovića. Inače, njegovi odnosi s mađarskim kolegom su cijelo vrijeme vrlo korektni, posebice u sklopu Europske pučke stranke.

Upravo su na posljednjem kongresu EPP-a u Helsinkiju dvojica premijera nasamo razgovarala više od sat vremena. Da su odnosi korektni, vidjelo se i u neformalnom susretu ljetos kad su – za vrijeme godišnjeg odmora – popili kavu u Opatiji. Također, zna se da će na summitu Plenković i Orban imati bilateralni sastanak.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI