Licemjerna Vesna Teršelič kukavički prešutjela zločin slovenskih teritorijalaca iz 1991.!

Znamo da je usred Domovinskog rata vodila antiratnu kampanju. Ali nije to činila u Beogradu, odakle je sve krenulo, nego u Zagrebu.

Vesna Teršelič rođena je 1962. u Ljubljani i po narodnosti je Slovenka. Hrvatska javnost zapravo veoma malo zna o ovoj ženi. Tko je, što hoće, otkud se pojavila ili bolje rečeno tko ju je izmislio, su pitanja koja muče mnoge. Jednostavno, neke ličnosti postanu stalno prisutne u medijima, iako nije jasno temeljem čega to zaslužuju. Znamo da je usred Domovinskog rata vodila antiratnu kampanju. Ali nije to činila u Beogradu, odakle je sve krenulo, nego u Zagrebu. I od tada je valjda ovdje sveprisutna, čak i kada je nepozvana, da ne kažemo nedobrodošla. Većina Hrvata smatra kako je riječ o provokatorici i nepopravljivoj Jugoslavenki, i to je svakako dobar dio istine o Vesni Teršelić, samo što je ona ipak i Slovenka, a po nepisanim pravilima međunarodne antife, najviše moraš pljuvati po vlastitom narodu. Tako se po njihovim stavovima, izdižeš iz gomile i sjajiš kao svijeća u mraku.

Vesna Teršelić je preskočila ovaj značajan, ako ne i presudan korak u izgradnji sebe kao univerzalnog humaniste i prešutjela ratni zločin koji su počinili njeni Slovenci. Zamislite, tijekom rata koji je trajao samo pišljivih deset dana, teritorijalna obrana i policija Slovenije izveli su jedan od najlakše dokazivih ratnih zločina devedesetih. Radi se o slučaju „Holmec“ kada su smaknuta trojica ročnika JNA, nakon što su već položili oružje i predali se.

1999. godine slovenska televizija POP TV prikazala je snimku austrijske televizije ÖRF-a iz 1991. godine, a na kojoj se vidi kako je 6 vojnika izašlo s bijelom plahtom i podignutim rukama pred slovenske teritorijalce. Nakon toga čula se brzometna paljba koja je oborila dio vojnika, dok su se ostali bacili na pod. Ubijeni su ročnici Goran Maletić (19 g.) iz Novog Sada, Zoran Ješić (18 g.) iz Sakula kod Opova, obojica Srbi, te Hrvat Antonio Šimunović (19 g.) iz Jablanice. Prema nalazima patologa, Šimunović i Ješić odmah su preminuli, a Maletić je iskrvario nakon nekog vremena. Slovenski teritorijalci su isprva tvrdili kako je vojnike JNA ubio s leđa njihov pretpostavljeni koji im nije dopustio predaju. Međutim, na snimci se jasno vidi kako su pogođeni sprijeda i s boka, što su potvrdili i nalazi patologa. Autor snimke snimatelj ÖRF-a Ivan Klarić, Hrvat iz Austrije, je izjavio: “U to vrijeme snimali smo granične prijelaze koje je zauzela JNA te smo tako stigli i do Holmeca. Sjećam se skupine vojnika koja je stajala s rukama u zraku i bijelom plahtom, a potom se začula rafalna paljba nakon koje su vojnici popadali po zemlji. Teško mi je bilo prosuditi tko je pucao, a ne znam ni što se dogodilo s vojnicima, je li koji i koliko ih je uistinu pogođeno. Poslije rafala i pada nastala je tišina, a ja više nisam ništa vidio. Spreman sam svjedočiti o cijelome slučaju i na sudu ako to bude potrebno.”

Ubrzo nakon izbijanja afere i prikazane snimke, Vlada Republike Slovenije osnovala je komisiju za istragu. Ista komisija je već istraživala zločin na Holmcu 1991. godine. Nakon istrage 2006., komisija je arhivirala cijeli spis uz tvrdnju da nema elemenata kaznenog djela, ni običnog ubojstva ni ratnog zločina. Pritom tužiteljstvo nije saslušalo neutralnog svjedoka snimatelja ÖRF-a Ivana Klarića, iako je cijelo vrijeme imalo kopiju njegova snimka, što ih je obvezivalo na utvrđivanje istinitosti snimka koji je obišao cijeli svijet.

Za razliku od njenih provokacija i optužbi protiv hrvatskih vojnika gdje ne postoje nikakvi dokazi o počiniteljima ubojstva, kao i samim okolnostima kada se i kako neki događaj odvijao, slučaj “Holmec” je kristalno jasan. Rezervisti su izašli iz karaule da se predaju, misleći valjda kako se u takvom lažnom ratu ne može poginuti, a drugovi Slovenci, vjerojatno već nervoznog prsta na obaraču, izrešetali su ih bez ikakvog razloga. I nikom ništa, ‘ko ih šiša. Je li tako drugarice Teršelić? Kako to da niste otišli u svoju Ljubljanu i podigli kaznenu prijavu za ovaj zločin? Pa zar je toliko teško naći počinitelje? Ili niste navikli loviti zločince, pošto vam je posao da blatite hrvatske heroje?



 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI