Letica: ‘Stier je nešto poput Miše Kovača – digne ruke i publika pjeva…’

facebook

„Vladimir Šeksa kao neka 'hodajuća mumija', kako se izrazio, daje veteranski autoritet Plenkoviću“

Smjenu Davora Ive Stiera i Mire Kovača s mjesta političkog, odnosno međunarodnog tajnika HDZ-a, sociolog i politički analitičar Slaven Letica vidi kao neku vrstu ideološkog čišćenja koje može biti, kako je rekao, opasno za ‘tuđmanovski’ koncept te stranke, piše portal direktno.hr.

“Tuđmanovski HDZ bio je jedna hibridna stranka koja je u sebi sadržavala cijeli spektar ideologija; od pravaštva do umjereno lijevog antifašizma”, pojasnio je Letica koji smatra kako smjena Stiera i Kovača sužava izbornu bazu HDZ-a, što nije dobro u pragmatičnom smislu.

Drugi je problem, ističe, što su degradirani u stranci zbog zavisti i ljubomore Plenkovića, a to se posebice odnosi na Stiera. “Stier je za svoj govor na nedavno održanom Saboru HDZ-a dobio ovacije, tim više jer je riječ o programu s glavnim naglaskom protiv klijentelizma i korupcije. Stoga je Plenković prilikom njihove smjene morao objasniti kako one ne znače da ih je prigrlio”, mišljenja je Letica.

‘Stier kao Mišo Kovač’

Letica smatra kako je Stier nešto poput Miše Kovača u politici. “Mišo digne ruke i publika pjeva. Takav talent ima i Stier, a on nedostaje Plenkoviću koji mora organizirati aplauze. Njegovi su aplauzi organizirani i orkestrirani, a Mario Kapulica se čak bavio dužinom pljeska u sekundama i minutama, što je uistinu smiješno”.

Uvjeren je kako Stier i Kovač emocionalno već odavno nisu lojalni Plenkoviću te da su jedna vrsta latentnih spavača u stranci. Smatra kako zasad neće poduzimati nikakve radikalnije korake, jer nisu jedini spavači u HDZ-u. “Oko Plenkovića je puno spavača i disidenata koji će mirovati sve dok su na vlasti”, upozorava politički analitičar za direktno.



Bez obzira na svoju konzervativnu i demokršćansku usmjerenost, Letica smatra kako su mali izgledi da će Stiera kao svog vođu izabrati nacionalno-konzervativni krugovi u Hrvatskoj. “Stier je privatno samozatajan i obiteljski čovjek i nema tu strast koju posjeduju primjerice Željka Markić i Igor Peternel. Upravo potonjeg smatram favoritom iz sjene kao jednog od pretendenta za vođu tog suverenističko-konzervativnog pokreta koji jača u Hrvatskoj”, rekao je Letica.

‘Mladi lavovi’ oko Plenkovića

Ističe kako su neki od predstavnika tih kršćansko-demokratskih krugova lojalni i vjerni upravo Plenkoviću. “Ti ‘mladi lavovi’ su po godinama dosta mlađi od predsjednika HDZ-a i dive mu se kao kakvom patrijarhu. Tako je u svoje doba radio i Tito koji je također oko sebe okupljao bitno mlađe sljedbenike i time si osiguravao lojalnost i divljenje”, povlači paralelu Letica. Kao iznimku navodi Vladimira Šeksa koji kao neka ‘hodajuća mumija’, kako se izrazio, daje veteranski autoritet Plenkoviću.

Smatra kako za Plenkovića nisu opasnost ni Kovač ni Stier, a ni ostala opozicija u njegovoj stranci nego Furio Radin i Milorad Pupovac. “To je najveći paradoks njegove pozicije. Oni će ga do daljnjega ucjenjivati i imat će dovoljno ruku u Saboru sve dok će ispunjavati njihove zahtjeve”, zaključuje Letica u razgovoru za direktno.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI