Zagrebački solisti daruju koncert za Valentinovo

Početak koncerta je u 14, 30 sati u Imoportanne centru na ulazu ispred stepenica s Glavnog kolodvora, priopćili su Zagrebački solisti

Zagrebački solisti, ansambl koji ove godine slavi 65 godina od prvog koncerta, održat će na Valentinovo, 14. veljače, drugi u nizu besplatnih mini koncerata u Zagrebu.

Početak koncerta je u 14, 30 sati u Imoportanne centru na ulazu ispred stepenica s Glavnog kolodvora, priopćili su Zagrebački solisti.

Prvi u nizu takvih koncerata, Solisti održali su početkom siječnja na zagrebačkoj tržnici Dolac kada su, među inima, izvodili skladbe Mozarta i Sorkočevića.

Ansambl Zagrebačkih solista osnovan je 1953. godine u okviru Radio Zagreba, svoj prvi koncert održali su 1954. pod umjetničkim vodstvom glasovitoga violončelista Antonija Janigra.

Snimili su više od sedamdeset nosača zvuka, i to za kompanije poput kuća Vanguard, EMI, ASV, Eurodisc, Melodia, Hispa-vox, Pickwick i Croatia Records.



Dodijeljene su im mnoge visoke nagrade i priznanja, među kojima se ističu: prva nagrada u Mar del Plati (za album Koncerti 18. stoljeća), Medalja Pablo Casals, Medalja Elisabeth Sprague Coolidge (za izvođenje suvremene glazbe). Za Domovinskoga rata Zagrebački solisti održali su sedamdesetak dobrotvornih koncerata, a izveli su i velik broj svečanih koncerata povodom predstavljanja nove hrvatske države.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI