Uskoro izložba Bukovac u Parizu

Kroz tri zasebne izložbe od 2018. do 2020. godine europski značajan projekt će obraditi život najznačajnijeg hrvatskog slikara na prijelazu stoljeća - Vlahe Bukovca Po prvi će se puta u Hrvatskoj predstaviti djela iz Engleske i Francuske koje je radio za trgovce Vicars Brothers te pripadnike engleskoga visokog društva Richarda Le Douxa i Samsona Foxa. posebna atrakcija izložbe monumentalna je kompozicija Isus prijatelj malenih iz crkve Franjevačkog samostana u Tomislavgradu

Jedna od najnaznačajnijih izložaba ove godine – Vlaho Bukovac u Parizu od 1878. do 1892. otvara se 18. siječnja 2018. godine u Klovićevim dvorima, a trajat će sve do 11. ožujka 2018.

Riječ je o izvanredno vrijednom i povijesno važnom projektu u kojemu zagrebačka galerija Klovićevi dvori i Kuća Bukovac u Cavtatu pripremaju čak tri izložbene cjeline “Bukovac u Europi“ koje će se realizirati od 2018. – 2020. godine. Kroz prikaze će se detaljno obraditi  život najznačajnijeg hrvatskog slikara na prijelazu stoljeća Vlahe Bukovca ( Hrvatska,Cavtat, 1855. – Češka, Prag, 1922.) čije je stvaralaštvo kroz tri životne faze obilježeno boravcima u Parizu (izložba 2017.), Zagrebu (izložba 2018.) i Pragu (izložba 2019.).

Zagrebačkom izložbom prikazati će se Bukovčev život i rad u Parizu od 1878. do 1892. godine, te njegova afirmacija u Engleskoj, Crnoj Gori, Srbiji kao i buđenje domaće likovne sredine u Dalmaciji.
Autorice izložbene koncepcije su Petra Vugrinec (viša kustosica, Galerija Klovićevi dvori) i Lucija Vuković (kustosica, Kuća Bukovac) dok su koautori Rachel Rossner, američka povjesničarka umjetnosti koja je doktorirala s temom
Great Expectations: The South Slavs in the Paris Salon Canvases of Vlaho Bukovac and Jaroslav Čermak na The University of Chicago, ugledni engleski povjesničar umjetnosti Alex Kidson, glavni kustos triju izložaba o Vlahi Bukovcu pod nazivom Searching for Blaise: Vlaho Bukovac (1855 – 1922) and his Northern Patrons, Walker Art Gallery, Liverpool, XI/ 2005. – I/2006, Mercer Art Gallery Harrogate, I – III/ 2006. i Bonhams u Londonu, Jadranka Beresford-Peirse, osnivačica internacionalne Zaklade hrvatskih spomenika koja se dugi niz godina trudi detektirati Bukovčeva djela u Velikoj Britaniji i akademik dr. sc. Radoslav Tomić.

Po prvi će se puta u Hrvatskoj predstaviti djela iz Engleske i Francuske koje je radio za trgovce Vicars Brothers te pripadnike engleskoga visokog društva Richarda Le Douxa i Samsona Foxa. Biti će izložena i djela koja je predstavljao na pariškom Salonu poput La Grande Iza, Andromeda ili Dalmatinski ribari.

Djela za izložbu dolaze iz Velike Britanije, Francuske, Slovenije, Srbije, Vojvodine, Crne Gore, a posebna atrakcija izložbe monumentalna je kompozicija Isus prijatelj malenih iz crkve Franjevačkog samostana u Tomislavgradu impozantnih dimenzija 3 x4,40 m, koja je nagrađena na pariškom Salonu 1888. godine. Slika će po prvi puta biti predstavljena hrvatskoj javnosti.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI