U sklopu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – Strip o Vukovaru

screenshot

"Želio sam napraviti strip o svom najboljem prijatelju koji je kao dragovoljac došao iz Vinkovaca u obranu Vukovara zajedno s skupinom dragovoljaca iz vinkovačkog mjesnog odbora Kolodovor i Đakova. Svi su oni u Vukovaru nastradali, a mog najboljeg prijatelja nema i danas ne znam što mu se dogodilo"

U Ružičkinoj kući u Vukovaru u četvrtak je u sklopu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. predstavljen strip album vukovarskog strip autora Nenada Barinića ‘Vukovar: Haš’ čiji je glavni junak nestali hrvatski branitelj Mladen Čupić – Haš, koji je s prijateljima kao dragovoljac otišao 1991. godine iz Vinkovaca braniti Vukovar u kojem mu se gubi svaki trag. 

“Želio sam napraviti strip o svom najboljem prijatelju koji je kao dragovoljac došao iz Vinkovaca u obranu Vukovara zajedno s skupinom dragovoljaca iz vinkovačkog mjesnog odbora Kolodovor i Đakova. Svi su oni u Vukovaru nastradali, a mog najboljeg prijatelja nema i danas ne znam što mu se dogodilo”, kazao je Nenad Barinić dodajući kako strip, pored razdoblja rata, obuhvaća i predratno radoblje u kojem se, kako je kazao, živjelo bez nacionalnih, vjerskih i drugih predrasuda.

Po njegovim riječima, u nastajanju stripa pregledao je na stotine video i tonskih zapisa kao i suđenja za ratne zločine kako bi što vjernije prikazao događaje opisane u stripu. Strip ima 140 stranica i predstavlja i malu predratnu povijest jednog dijela života u Vinkovcima u kojima je Barinić živio prije Domovinskog rata nakon kojega preseljava u Vukovar.

O autoru i stripu govorila je književnica Tanja Belobrajdić, a okupljene je pozdravio zamjenik vukovarskoga gradonačelnika Marijan Pavliček.

Nenad Barinić (1972.) stripove objavljuje od 1986. godine. Sudionik je više samostalih i grupnih strip izložbi. Objavio je samostalne strip fanzine “Xerox” i “NNNI” 1988. godine. Ilustrator je više knjiga i publikacija. Objavio je strip album “Einstein World” (Ogranak Matice Hrvatske Vinkovci, lipanj 2007. g. ) po literarnom predlošku Tihomira Mraovića, strip projekt Danijela Rehaka i Nenad Barinića „Ovčara – krik u noći“ (HDLSKL, 2007.), te „Anno Domini 1991,“ (zajednički projekt Ivica Čanadić i Nenad Barinić, Zadruga likovnih stvaralaca,2009.), “Idemo na Dunav!!!” (autorski rad, Udruga ljubitelja stripa Stripos, Osijek, 2012.). Strip projekt „Ovčara – krik u noći“ rješenjem Ministarstva prosvjete i športa imenovan je pomoćnim nastavnim pomagalom u osnovnim i srednjim školama.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI