Tuškanac zove: Svjetski festival animiranog filma Animafest

Svjetski festival animiranog filma Animafest, koji će se održati od 3. do 8. lipnja, ove se godine neće održati u kinu “Europa”, koje se zatvara dva dana prije njegova početka, a nova središnja festivalska lokacija je kino “Tuškanac”.

Filmovi će se prikazivati na još nekoliko mjesta u Zagrebu, a kako kino Tuškanac ima samo 270 mjesta, zbog tradicionalno velikog interesa publike organizirat će se paralelne projekcije kratkometražnih filmova u Tuškancu i u Kinoteci. Ovogodišnja nova lokacija je Kaptol Boutique Cinema, najavljeno je u srijedu na konferenciji za novinare.

“Organizacija je tekla vrlo užurbano, u kratkom vremenskom periodu morali smo restrukturirati prikazivački program, pa smo odlučili da će glavna lokacija biti kino Tuškanac”, rekla je producentica festivala Paola Orlić. Po njezinim riječima, kako ne bi bilo zakinutih, osobito na dan otvorenja s obzirom na manji smještajni kapacitet u odnosu na kino Europu, napravit će se paralelna prva projekcija Velikog natjecanja kratkometražnog filma.

Daniel Šuljić, umjetnički ravnatelj festivala, najavio je da će zagrebačka publika 29. izdanja Animafesta imati priliku vidjeti ukupno više od 400 filmova, od čega njih 150 u natjecateljskim programima, odabranih među više od 1800 prijavljenih uradaka.

“Sve su to izvrsni filmovi talentiranih autora nastali u proteklih godinu dana. Animafest je svojevrsno svjetsko prvenstvo u animaciji, jedno od četiri najjača, kao što će sada biti finale Lige prvaka, par dana kasnije u Zagrebu se događa finale svjetskog prvenstva u animaciji”, istaknuo je Šuljić.



Festival ima više od 240 stranih akreditiranih gostiju, pa će puno autora iz svih programa publika moći upoznati, sresti u kinu, pitati ih o njihovom radu ili otići s njima na kavu, napomenuo je.

Šuljić je rekao kako je za razliku od prijašnjih godina manje autora iz Azije, a prednjači Francuska koja njeguje kulturu, strip likovnu umjetnost, film, animaciju. Uz njih zastupljeni su američki i britanski animatori, te autori iz istočne Europe.

Iz bogatog programa Šuljić je izdvojio natjecateljske – Veliko natjecanje kratkometražnog filma, Studentsko natjecanje, Hrvatsko natjecanje. Kvalitetni filmovi iz svih krajeva svijeta koji nisu u ušli u natjecanja prikazuju se i u Svjetskoj panorami.

Od dugometražne konkurencije s osam filmova ističu se Daljine mladog Estonca Gintsa Zilbalodisa koji ga je napravio potpuno samostalno i koji će kao gost festivala i govoriti o nastanku toga filma na zasebnom predavanju.

Među ostalim, tu su i kriminalističko-artistički film Ruben Brandt, Kolekcionar, koji je malo film potjere, a malo eksplozivni noir triler pun referenci na likovne umjetnosti, pa dva horora, čileanska Kuća vukova i anime Aragne: Grimizni znak, te film o Bunuelu.

Novi natjecateljski program posvećen je VR iskustvu kao sredstvu umjetničkog izraza, a uveden je zbog sve većeg broja izvrsnih projekata se iz godine u godinu prijavljuju.

Sedam VR instalacija u natjecanju prikazivat će se svakodnevno u Tunelu Grič od 10 do 20 sati, a u Tunelu i u Galeriji Šira održava se izložba hashtag Fuck Reality studenata i profesora Akademije primijenih umjetnosti iz Beča koja se također oslanja na imerzivnu, virtualnu i proširenu stvarnost.

Tunel će svakoga dana biti i mjesto performansa Swarming Tunnel, Kondition Pluriel, a Marc Bertrand i Uri Kranot održat će predavanja o novim interaktivnim medijima te će se na FER-u održavati Radionica razvoja priče za videoigre uz sudjelovanje Emmanuela Corna, dizajnera igara Event 0 i Endless Legend.

U Velikom natjecanju kratkometražnog filma uz Petru Zlonogu natječu se i Ivana Bošnjak i Thomas Johnson s filmom Udahnut život, dok je u Hrvatskom natjecanju ukupno 20 filmova autora svih generacija, među njima i Martina Meštrović. Autorice hrvatskih filmova u programu Animafesta su i Noemi Ribić, Stella Hartman i Martina Meštrović, Anna Šagadin.

Portugalska kinematografija je u fokusu retrospektivnog programa, s 22 filma triju autorskih naraštaja, a održat će se i retrospektiva filmova Nedeljka Dragića, legendarnog autora Zagrebačke škole crtanog filma.

Ovogodišnji tematski program povezuje animirani film i likovnu umjetnost što je, kaže Šulijć, logično je animirani film u svojoj bazi ima likovnu umjetnost, mnogi animatori su likovni umjetnici, a i većina odsjeka animacije je na likovnim, a ne filmskim akademijama.

U sklopu tematskog programa prikazat će se 6 kratkometražnih programa i 2 dugometražna filma. Dva bloka kratkometražnih filmova pod naslovom “Utjecaji” bave se djelima koja su izravno inspirirana pojedinim umjetnicima, stilovima ili klasičnom umjetnošću općenito – talijanskim umjetnicima renesanse, konstruktivistima, Boschom, Da Vincijem, Ucellom, Lipovcem.

Treći blok bavi se umjetnicima koji su podjednako prisutni u galerijskom i animacijsko-filmskom svijetu, a četvrti blok “Pokrenute slike” prikazuje izbor apstraktnih filmova, onih koje su mnogi od njihovih autora smatrali slikarstvom u pokretu i prirodnim nastavkom svojih slikarskih eksperimenata. Blok posvećen arhitekturi prikazuje se u Ljetnom kinu Gradec.

Uz Sliku koja citira Matissea, Deraina, Bonnarda, Toulouse-Lautreca, Chagalla, Gaudía i Picassa, dugometražni program donosi Miss Hokusai, anime o životu Hokusaijeve kćeri, također majstorice ukiyo-e u kojemu se saznaje sve o njezinom ekscentričnom karakteru, odnosu s članovima obitelji i stvaranju.

Prošli vikend već se održala jedna od niza projekcija na otvorenom, a idući vikend slijedi tradicionalni Animacikl na Gornjem gradu i u Ljetnom kinu Gradec te drugi Animafestov Open Air na Zrinjevcu.

Program animacikliranja upotpunjen je i predstavom o Ježurki Ježiću Kazališta Tvornica lutaka i filmom Eve Cvijanović, kao i filmovima Zajedno, O mladosti i onima iz programa Kino za uši.

U subotu su na rasporedu pobjednici prošlogodišnjeg Animafesta – Kakav veličanstveni kolač! Emme De Swaef i Marca Jamesa Roelsa, Pad Borisa Labbea i Između sjena Alice Guimaraes i Monice Santos.

Projekcije će se održavati i u Ljetnom kinu Gradec, a kao posebno atraktivan za posljednji dana festivala, u subotu 8. lipnja najavljen je program “Povedi me na Mjesec” posvećen 50. obljetnici slijetanja čovjeka na Mjesec koji donosi obnovljenu izvornu koloriranu verziju Meliesova Puta na mjesec, Vukotićevu Kravu na Mjesecu, Wallacea i Gromita i fascinantan noviji film Solarna šetnja za sve ljubitelje kontemplativne znanstvene fantastike.

Program Animafest u Vašem kvartu organizira besplatne projekcije u KUC-u Travno, Narodnom sveučilištu Dubrava, Narodnom sveučilištu Sesvete, Centru za kulturu i informacije Maksimir, Centru za kulturu Trešnjevka i Kulturnom centru Peščenica.

Jedan od članova za središnje Veliko natjecanje kratkometražnog filma je Boris Labbé, prošlogodišnji dobitnik Animafestova Grand Prixa za film Pad, mlada, ali već afirmirana zvijezda svjetske animacije i svestrani umjetnik.

S obzirom da on izlaže i galerijski, u sklopu Animafesta predstavit će izložbu “Postajanje-životinjom”, a održat će i masterclass o animaciji u kontekstu videoumjetnosti i eksperimentalnog filma.

O najboljem među 46 filmova te kategorije odlučivat će i Ruth Lingford, legenda animiranog filma iz Velike Britanije, čiji će se filmovi prikazati u sklopu ovogodišnjeg tematskog programa “Animacija i likovne umjetnosti”. Radi kao profesorica na Royal College of Art, NFTS-u i Harvardu.

Tu su još Michaela Müller, nagrađivana švicarsko-hrvatska animatorica i autorica ovogodišnjeg Animafestovog vizuala, nizozemska producentica Tünde Vollenbroek i Chen Xi, u ovom trenutku vjerojatno najznačajniji kineski animator i jedan od rekordera Animafesta po broju sudjelovanja u Velikom natjecanju s čak 6 nastupa.

U žiriju Velikog natjecanja dugometražnog filma su američki producent i animator Frank Gladstone nagrađen Emmyjem, svojedobno producent u Disneyju, Warner Brothersu i DreamWorksu, izvršni direktor ASIFA-e Hollywood te izvršni producent nagrada Annie, vodeća ruska kritičarka i novinarka specijalizirana za animirani film Dina Goder i Dalibor Barić, jedan od najuspješnijih i u svijetu prepoznatih autora s presjecišta animiranog i eksperimentalnog filma.

Žiri za Studentsko i Hrvatsko natjecanje objedinjen je, a u njemu su Nikita Diakur i Vasco Sá, te Bruno Razum, a u žiriju novog natjecanja VR animacije David Doutel i Marc Bertrand.

Diakur će tijekom ovogodišnjeg Animafesta održati masterclass, a Sá i Doutel predstavit će s Reginom Pessoom suvremenu portugalsku animaciju u sklopu ovogodišnjeg fokusa na kinematografiju te zemlje.

Među brojnim gostima festivala ističu se poznata imena iz svijeta animacije u velikom natjecanju, Michael Frei, Tomasz Popakul, Regina Pessoa, Gerlando Infuso, Shunsaku Hayashi, John Morena, majstor anime Saku Sakamoto, Felix Dufour-Laperriere, Jose Luis Agreda, Gints Zilbalodis.

Natalija Mikulić Smiljanić, direktorica identiteta i komuniciranja sponzora festivala, Zagrebačke banke, rekla je kako je Animafest tijekom gotovo 50 godina održavanja postao jedan od ključnih festivala animacije u svijetu, a Zagrebačka banka  podržat će ga kroz niz aktivnosti, od projekcija na otvorenom na Zrinjevcu i Ljetnom kinu Gradec, uz besplatne kokice,  animiranu karavanu Animacikl te besplatan ulaz na sve projekcije Natjecanja studentskog filma.

Nikola Stojadinović, iz Ureda za kulturu Grada Zagreba, rekao je da je za Zagreb važno da je Animfaest svake godine sve bolji i da se održava nivo jedinog svjetskog festivala u Hrvatskoj. “Na žalost, s kinom Europa je bilo neizvjesno hoće li se tamo festival održati, pa je tu alternativna lokacija Kaptol Boutique Cinema koji se pokazao kao izvrstan domaćin ZagrebDoxa”, dodao je.

U Institutu Balassi održat će se šesti Međunarodni znanstveni skup Animafest Scanner, 4. i 5. lipnja, s pozvanom govornicom Jayne Pilling, a raspravljat će se o vezi animacije i povijesti, likovnih umjetnosti, virtualne stvarnosti i obrazovanja. Svi programi Animafest PRO-a su besplatni.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI