Tema 36. Festivala plesa – migracija za bolji svijet

36. Tjedan suvremenog plesa će se ove godine održati od 4. do 11. lipnja, a službeno otvorenje festivala obilježit će 4. lipnja u Zagrebačkom kazalištu mladih, s početkom u 19,30 sati, izvedba predstave ‘Our Daily Performance’ Giuseppea Chicoa i Barbare Matijević.

Festivalskoj publici bit će predstavljena nova produkcija Barbare Matijević koja već nekoliko godina djeluje u inozemstvu, a predstava Our Daily Performance, u koprodukciji s jednim od najvećih EU festivala Rencontres Choregraphique Seine Saint Denis, nakon opsežne turneje po Europi stiže i u Zagreb.

Kako ističu organizatori prije nekoliko godina imali smo prilike upoznati katalonsku umjetnicu Sol Pico, koja je tada oduševila publiku. Nakon nešto više od 10 godina predstavlja nam se kroz samoironični osvrt, uz zdravu dozu humora, na vlastitu karijeru provedenu u plesu (iz ženske perspektive). Istovremeno se tema migracija, koja se manifestira na različite načine tijekom festivala pojavljuje u njenom projektu Halab u izvedbi učenika Škole za suvremeni ples Ane Maletić s kojom nas vezuje dugogodišnja suradnja. Pozivamo građane na pokazivanje svoje solidarnosti s migrantima, naročito u okruženju jačanja negativne percepcije uz ovaj fenomen i nesretnika čije sudbine su ih dovele i do Hrvatske. Prezentacija rada i EU projekta Migrant Bodies, Moving Borders ujedno je i mogućnost druženja i dijaloga na ovu temu s grupom europskih umjetnika, ali i predstavnika europskih plesnih organizacija okupljenih oko projekta. Uz prezentaciju filma na ovu temu, preko koncerta koji pripremaju migranti do dječjih radionica, želja je prezentirati ljudsku stranu ove tragedije, koja je postala jedna od najvećih izazova u svijetu danas (i koja je odraz želje koja nam je svima bliska: želja za boljim životom). Festival tradicionalno predstavlja premijerne naslove hrvatskih plesnih skupina i autora u okviru Hrvatske koreografske platforme. S entuzijazmom predstavljamo projekt Conversation Pieces u produkciji Studija za suvremeni ples, koji ove godine surađuje sa slovenskom koreografkinjom Magdalenom Reiter; a dva projekta odabrana od strane međunarodnog žirija su: Next Big Thing u koreografiji i izvedbi Ivane Kalc iz riječkog Kabineta, te popularni plesni dvojac koji predstavljaju Masa Dance Company, koreografkinja Aleksandra Mišić predstavom Rave(ON), postavlja izazov promišljanjem o plesnom fenomenu Ognjenu Vučiniću. Rad slovačkog koreografa Milana Tomašika Fight Bright jednog od suosnivača legendarne skupine Les Slovaks, predstavlja vlastitu specifičnu poetiku i promišljanje prezentirajući moć sile koja kada se pozitivno usmjeruje omogućuje otvaranja novih prostora saznanja.

Nastavak preko 30 godina suradnje sa Izraelskom plesnom scenom ogleda se ove godine u prezentaciji predstave Icetree autorice Inbal Pinto koja je upravo u Zagrebu započela svoju uspješnu međunarodnu karijeru. Dok je Inbal krenula vlastitim putem, grupu danas vodi njen dugogodišnji profesionalni i životni partner Avshallom Pollack. Glumac, redatelj, koreograf, ali i scenograf u Zagrebu će održati predavanje na temu Dizajn i ples tijekom kojeg ćemo imati prilike detaljnije upoznati čarobni svijet i uvijek izuzetnu poetiku koja se realizira kroz izuzetni spoj pokreta i pomno dizajniranih rekvizita te uloge scenografije u plesnoj predstavi.

Festival i producentska organizacija Hrvatski institut za pokret i ples više od tri desetljeća, sustavno senzibilizira širu javnost kako kreativno bavljenje plesom nije uvjetovano tjelesnom datošću te podupiremo inkluzivnu umjetničku praksu, koja u suvremenu plesnu praksu uključuje i osobe s invaliditetom. Tako ove godine na festivalu prezentiramo rad Švicarske skupine BewegGrund ONE AT A TIME, čije gostovanje realiziramo u partnerstvu s Festivalom inkluzije u Rijeci. Osvrt na temu Inkluzije i ples, upotpunit će neformalna prezentacija istraživačkog proces kojeg upravo provodi kolektiv IMRC, koji djeluje pod kišobranom Hrvatskog instituta za pokret i ples, a vodi ga Iva Nerina Sibila. Rezultati je to i ranije suradnje koju smo ostvarili kroz višegodišnje EU projekte kojima nastavljamo graditi paneuropsku platformu inkluzivne prakse, te povezujemo hrvatske umjetnike koje zanima ovo područje posebnog interesa.



36. Tjedan suvremenog plesa i ove je godine u znaku teme migracija, osvrćemo se na pitanje identiteta, otvorenosti, društva bez granica i pozivamo na empatiju prema drugačijem, apeliramo na korištenje volje, snage i moći ka pozitivnim promjenama u društvu, na osobnu, ali kolektivnu svijest prema mijenjanju svijeta, okrenuti prema budućnosti i zajedničkom dobru. Projekt Migrant Bodies / Moving Borders uz partnere i umjetnike iz Hrvatske, Francuske, Italije i Austrije u Zagrebu će, kroz druženja i upoznavanje migranata koji su se našli u čekaonici života, a koji Zagreb i Hrvatsku zovu svojim privremenim domom, istražiti teritorij kroz utjecaj umjetnosti na mogućnost suživota te fenomen migracije kao izvor inspiracije.

Uz još nekoliko festivalskih zanimljivosti, nadamo se da će festival potaknuti na druženje uz ples, ne samo našu tradicionalnu i vjernu publiku, već i mlađe naraštaje, kao i one koji će tek obilježiti plesnu scenu svojim radovima u nadolazećem periodu.

Festival će se održati na već poznatim lokacijama Zagrebačkog plesnog centra, te Zagrebačkog kazališta mladih, uz Hrvatsko narodno kazalište. Prostor dijaloga i druženja uz ples bit će na nekoliko lokacija: vanjski prostori, Kulturni centar Mesnička, te Muzej suvremene umjetnosti. Festivalska blagajna smještena je u Zagrebačkom plesnom centru, Ilica 10, gdje od 23. svibnja traje pretprodaja ulaznica.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI