Sv. Vlaho na starim fotografijama

U Luži je otovrena izložba rijetkih i starih fotogarfija sv. Vlahe u organizaciji Matice hrvatske s rijetkim fotografijama i akvarelima Lovrijenca, Minčete, Straduna, ali i dubrovačke okolice poput Trstenog, Lokruma, Koločepa

U okviru programa Feste sv. Vlaha i dana Grada 2018. godine, zahvaljujući ogranku Matice hrvatske u Dubrovniku u Luži je otvorena izložba rijetkih fotografija i akvarela objavljenih u časopisu “Svijet”, jednom od ponajboljih hrvatskih časopisa koji je izlazio u prvoj četvrti 20. stoljeća. .

Izložba se sastoji od dvadesetak reprodukcija fotografija i akvarela, a svi izlošci predstavljeni na izložbi pripadaju fondu Matice hrvatske. Prikazujući dubrovačkoj široj javnosti fotografijom ili kistom zabilježene motive Dubrovnika i svečane proslave Sv. Vlaha u navedenom razdoblju istima se želi približiti i dati uvid u umjetnost manje istraživanog, ali umjetnički prepoznatljivog povijesnog razdoblja naše prošlosti.

Izložba je ujedno podsjetnik na iznimna djela umjetnika koji su bili zaokupljeni fenomenom Grada, a umjetnički su aktivno djelovali na području Dubrovnika i okolice tijekom prve četvrti 20. stoljeća. Odabrane fotografije i akvareli donose iznimne prikaze Lovrijenca, Minčete, Straduna, ali i okolice poput Trstenog, Lokruma, Koločepa te izvrsnu reprodukciju kr. broda „Dalmacija“ u Rijeci dubrovačkoj. Posebno su zanimljive nepoznate fotografije svečanih proslava Sv. Vlaha i procesija koje datiraju s kraja 20-ih i početka 30-ih godina prošlog stoljeća. Izložba predstavlja veliki iskorak da se ne samo kod stručne, već i šire javnosti probudi svijest o estetskoj vrijednosti i raznovrsnosti hrvatske likovne i fotografske produkcije na temu Dubrovnika i dubrovačkog zaštitnika, svetoga Vlaha u dosad još uvijek nedovoljno istraženom razdoblju. Autorica izložbe je povjesničarka umjetnosti Andrea Batinić Ivanković.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI