Spisateljica Asja Bakić na američkoj turneji

„Nekonvencionalan pogled na svijet Asje Bakić, ponekad čudan i nadrealan, ponekad zastrašujući i uznemirujući, savršeno se uklapa u ludilo trenutnog političkog trenutka.“

Zbirka priča “Mars” Asje Bakić, u nakladi njujorškog izdavača polustoljetne tradicije The Feminist Press objavljena je početkom ovog mjeseca, a nakladnik je istovremeno s objavom knjige za Asju Bakić organizirao promotivnu američku turneju.

“Mars”’ su sjajno dočekali i publika i kritika. Magazin Publishers Weekly piše: „Debi bosanske spisateljice Bakić vrvi neobičnim narativima u stilu Georgea Saundersa, jezivom atmosferom Edgara Allana Poea i feminističkim intelektom Marge Piercy … Na izravan način prenoseći spekulativnu fikciju na gotovo realistički teritorij, zbirka Asje Bakić maštovito i upečatljivo istražuje znanstvenofantastične trope ne samo sa stajališta žene, već i glasa nadarene spisateljice čija je budućnost mnogo svjetlija od one prikazane u njezinim pričama.“ Iz Locus Magazina navode: „Nekonvencionalan pogled na svijet Asje Bakić, ponekad čudan i nadrealan, ponekad zastrašujući i uznemirujući, savršeno se uklapa u ludilo trenutnog političkog trenutka.“

Prvo predstavljanje Marsa u Iowa City-ju, sponzorirali su Sveučilište Iowa i predsjednik Društva američkih književnih prevoditelja Aron Aji, moderator razgovora u knjižari Praire Lights Bookstore. U razgovoru su sudjelovale autorica, Ellen Elias-Bursać, prevoditeljica s hrvatskog i profesorica specijalizirana za južnoslavensku književnost te prevoditeljica Jennifer Zoble. Drugi razgovor u organizaciji Centra za srednju i istočnu Europu Sveučilišta Columbia i Instituta Harriman moderirala je polonistica Eliza Cushman Rose.

U New Yorku su uslijedila predstavljanja u knjižari McNelly Jackson u SoHou pod vodstvom Jisu Kim, potpisivanje knjige u brojnim njujorškim indie knjižarama na Manhattanu i u Brooklynu, te predstavljanje u bostonskom Porter Square Books u vodstvu lokalne autorice Stacey Mattingly.

Profesorica Ljiljana Đurašković predstavljala je Asjinu poeziju i Mars na međunarodnom simpoziju “The Eastern European, Balkan, and Middle Eastern Female Artists: Finding Their Own Voices in Writing, Cinema, and Art” u Pittsburgu, 21. i 22.3 u organizaciji Centra za ruske, istočnoeuropske i euroazijske studije Sveučilišta Pittsburgh.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI