Prva nagrada Rock&Off

Umjetnički direktor nagrade, Hrvoje Horvat, podsjetio je da je o nominacijama odlučivalo 64 novinara iz 40 različitih medija, od televizije i radija do internetskih portala, koji godinama sustavno prate i usmjeravaju domaću glazbu.

Najviše nominacija za prvu nagradu Rock&Off osvojili su riječki indie rock bend Jonathan i splitski reper Vojko V, njih čak četiri, a slijedi Edo Maajka s tri nominacije, objavljeno je u četvrtak na konferenciji za novinare u zagrebačkoj Tvornici kulture, gdje će se 31. siječnja održati dodjela nagrada.

Umjetnički direktor nagrade, Hrvoje Horvat, podsjetio je da je o nominacijama odlučivalo 64 novinara iz 40 različitih medija, od televizije i radija do internetskih portala, koji godinama sustavno prate i usmjeravaju domaću glazbu.

“Drago mi je da se radi o nagradi za koju glasaju sami novinari i koja će biti odraz onoga što o glazbenoj sceni misle oni koji prate glazbenu scenu, a zato bi najveću satisfakciju trebali imati sami glazbenici. Dobili smo lijep izbor, puno bolji od situacije u kojoj glazbenici danas stvaraju”, ocijenio je.

Nominacije su podijeljene na devet kategorija – Album godine, Pjesma godine, Veliki prasak, Koncertni izvođač, te žanrovskim kategorijama “Rock&Off”, “Pop&Off”, “Rap&Off”, “Elektro&Off” i “Jazz&Off”.

Među izvođačima su se s po dvije nominacije istaknuli Goran Bare & Majke i The Strange, od rock izvođača, te s isto toliko pop bend Mangroove, elektro pop bend NipplePeople i multižanrovski Chui.



Direktor nagrade Krešimir Blažević smatra kako su prijedlozi i nominacije pokazale koliko raznovrsnu i kvalitetnu scenu imamo. “Izbor pokazuje da su alternativna, rock i urbana scena jako živi, novinari su to prepoznali i napokon će neki od izvođača, koji dosad nisu imali takvu priliku, doći do šire publike”, dodao je.

Kako bi se dala pozornost i ostalim predloženim izvođačima, na web stranicama Rock&Off-a u kategoriji “Specijal Mention” objavljen je popis svih 140 bendova koji su imali najmanje tri nominacije, s linkovima na njihove društvene mreže.

“Novinari su u prvom krugu davali prijedloge izvođača unutar zadanih devet kategorija, a u drugom birali među onima koji su imali najviše nominacija. Zadovoljni smo prijedlozima, nismo imali puno dilema gdje svrstati pojedine izvođače, rekao je Aleksandar Dragaš, predsjednik Stručne komisije.

Za prestižnu kategoriju Album godine nominirani su Edo Maajka za “Put u plus”, Goran Bare & Majke (Nuspojave), Jonathan (To Hold), The Strange (Echo Chamber) i Vojko V – (Vojko).

Pet je nominiranih i za pjesmu godine – Elemental (Nešto glasno), Jonathan (I Never Meant To Be There), Mangroove (Laka sam), Valentino Bošković i TBF (Adio, trafikonte!), Vojko V (Kako to).

U konkurenciji za koncertnog izvođača godine natjecat će se Chui, Edo Maajka, Jonathan, NipplePeople i Vojko V.

Za titulu “Velikog praska” – novog izvođača godine nominirani su Kensington Lima, Ogenj i Rezerve.

Za Rock&Off izvođača godine konkuriraju Goran Bare & Majke, Jonathan i The Strange.

U kategoriji Pop&Off izvođača godine nominirani su Boris Štok, Detour i Mangroove.

Rap&Off izvođač godine bit će proglašen između Ede Maajke, Kandžije i Vojka V.

U kategoriji za Elektro&Off izvođača godine birat će se između ABOP-a, NipplePeople i svestrane glazbenice SUN U.

Za Jazz&Off izvođača godine nominirani su Chui, Matija Dedić i Mimika Orchestra.

Publika, među 13 nominiranih, bira svog favorita

U desetoj kategoriji odlučuje publika, uz potporu medijskog pokrovitelja Iskon na čijoj platformi glasanje kreće 15. siječnja.

Među trinaest nominiranih su Chui, Edo Maajka, Elemental, Goran Bare & Majke, Jonathan, Kensington Lima, Mangroove, NipplePeople, Ogenj, Rezerve, The Strange, Valentino Bošković i TBF te Vojko V.

Predsjednik uprave Iskona, Krešimir Madunović, najavio je da će i glasači za Nagradu publike moći osvojiti nagrade, zvučnike, slušalice i slično, dok će svi oni koji 31. siječnja ne dođu u Tvornicu na završnu dodjelu moći pogledati događaj putem live streama na posebnom Iskonovom kanalu.

Svečanost dodjele će voditi Martina Validžić, nagrade će uručivati novinari koji su sudjelovali u odabiru, a očekuju se i zanimljivi koncertni nastupi.

Korijeni nagrade vežu se uz glazbeni festival RockOff koji je u četiri godine postojanja afirmirao sedamdesetak bendova i izvođača, a njezino prvo izdanje vrednuje ostvarenja nastala u razdoblju od 1. prosinca 2017. do 30. studenog 2018.

Koproducenti nagrade su Unison – Hrvatski glazbeni savez i KD Tvornica kulture, uz organizatora Hrvatskog društva skladatelja.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI