Otvorena međunarodna konferencija “Brendiranje kulture”

Hrvatska je prilično dobro brendirala svoj turizam, kulturnu baštinu i sport, ustvrdila je predsjednica. Želeći pridonijeti brendiranju Hrvatske, osnovala je radnu skupinu koja treba donijeti dokument o ovom pitanju

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović u četvrtak je u Sveučilišnom kampusu u Rijeci otvorila međunarodnu konferenciju “Brendiranje kulture”, koju organizira Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture u partnerstvu sa Sveučilištem u Rijeci.

Istaknula je da će se 2020. godine dogoditi jedinstven slučaj da jedna zemlja predsjeda EU-om i da u isto vrijeme jedan njezin grad bude europska prijestolnica kulture. To moramo iskoristi za što bolje brendiranje i mapiranje Hrvatske na karti Europe, rekla je predsjednica Grabar-Kitarović.

Ocijenila je da je titula EPK velik izazov i odgovornost te da zbog toga svi zajedno trebamo sudjelovati na pripremi najboljeg mogućega programa.

Stoga je, podsjetila je, prije godinu u svojem uredu predstavila projekt veleposlanicima te je posjetila predstavnike irskoga grada Galwaya, druge EPK 2020. godine, kako bi se upoznala s njihovim programom.

Hrvatska je prilično dobro brendirala svoj turizam, kulturnu baštinu i sport, ustvrdila je predsjednica. Želeći pridonijeti brendiranju Hrvatske, osnovala je radnu skupinu koja treba donijeti dokument o ovom pitanju, koji bi se potom predao Vladi i drugim institucijama kao podloga za aktivnosti. U tom brendiranju vrlo je važna i kultura, čemu Rijeka i EPK mogu značajno doprinijeti, rekla je Grabar-Kitarović.



Na trodnevnoj međunarodnoj konferenciji “Brendiranje kulture” tridesetak domaćih i stranih stručnjaka prenijet će svoja iskustva te dobre primjere brendiranja kulture i kulturnog turizma. Program se sastoji od tri programske cjeline: brendiranje gradova, brendiranje kulture i kulturni turizam. Uključuje četiri radionice i panel rasprave.

Direktorica Rijeka 2020 Emina Višnić naglasila je da je ova konferencija dio programa Učionica, u kojemu se pomaže u osobnom i profesionalnom napretku sudionika, kojih je bilo više od 600, te izgradnji profesionalnih kapaciteta. Danas kultura i brendiranje više nisu u opreci, nego treba sinergijski proizvoditi učinke i graditi brendove, navela je.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je da je Rijeka u transformaciji od pomalo sivog industrijskog grada u grad živog malog i srednjeg poduzetništva, modernog sveučilišta i kulture koja pomaže u dovršenju te tranzicije.

Rijeka postaje šarena i razigrana luka različitosti te ostaje hrvatski simbol za otvoreno, uključivo, hrabro i uvijek drugačije, rekao je Obersnel.

Župan PGŽ Zlatko Komadina procijenio je da je različitost i raznolikost ovog područja presudila u dobivanju titule EPK. Treba izvući najbolje iz svega što se događalo na ovom području do sad i valorizirati to na pravi način, kazao je Komadina

Rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija ustvrdila je da se Rijeka u posljednje vrijeme mijenja, zahvaljujući projektu EPK, kako fizički, gradnjom infrastrukture, tako još više u nematerijalnom smislu, promjenama u glavama i stavovima građana. Sve će to rezultirati nasljeđem niza studijskih programa na sveučilištu, rekla je.

Predsjednica Grabar Kitarović novinarima je nakon sastanka s predstavnicima jedinica lokalne samouprave uključenima u projekt, kao i predstavnicima programskih pravaca projekta, rekla kako vjeruje da će sve biti spremno na vrijeme za organizaciju EPK.

“Vidim veliku razliku između prezentacije projekta za veleposlanike i veleposlanice u mom Uredu prošle godine i danas. Mnogo toga se konkretiziralo i proširilo na cijelo kvarnersko područje”, rekla je. Na pitanje novinara smatra li da će zastoj u pripremi obnove broda Galeb ili financije otežati realizaciju projekta, rekla je da na sastanku, zatvorenom za javnost, nisu konkretno razgovarali o projektima, ali da se nada da će se sve riješiti na vrijeme.

“Predstavnici jedinica lokalne samouprave izvijestili su me o planovima u svojim mjestima, a neki su upitali i za pomoć u rješavanju problema, posebno onim vezanim uz  državu i državne institucije. Dogovorili smo se da se u rujnu, kad bude sve konkretizirano i kad se budu znali datumi kada će se što događati, ponovno u mom Uredu imati predstavljanje projekta za veleposlanike i veleposlanice kako bi se projekt što više internacionalizao“, kazala je. 

Predsjednica Kolinda Grabar Kitorović u nastavku boravka u Rijeci posjetila je crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije, gdje joj je predstavljena povijest i značenje crkve te radovi na obnovi u tijeku a tamo se susrela i s predstavnicima Hrvatske bratovštine bokeljska mornarica 809 iz Rijeke.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI