Onkraj duge Renea Bachracha Krištovića

Najnoviji ciklus svojevrsni je nastavak autobiografske prakse borbe oko značenja komemorativne tradicije, prisutno već i u ranijem ciklusu Western Lands iz 2011. kada je autor zapisao da „kroz radove preispitujem priče nestalih članova obitelji”

Izložba slika “Over the Rainbow” / “Onkraj duge”, akademskog slikara mlađe generacije Renea Bachracha Krištofića, otvara se u Galeriji Matice hrvatske u Zagrebu, u nedjelju 11. studenoga 2018. u 12 sati. Izložba je ostvarena u sklopu kulturne manifestacije Tjedan Izraela.

Rene Bachrach Krištofić rođen je u Zagrebu 1984. godine. Slikarstvo je diplomirao 2009. godine pri Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Igora Rončevića. Izlagao je na više samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu, a dobitnik je i nekolicine nagrada
(Nagrada Zagrebačke banke za mlade umjetnike, Galerij@Zaba, 2011.; Nagrada Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu za najuspješnije diplomante, 2009.; Otkupna nagrada Hrvatske poštanske banke, Grand Prix HPB, 2009. kao i finalist Essl Art Award 2009. te Nagrade Radoslav Putar, 2014. godine.

Riječima (iz predgovora kataloga izložbe) povjesničarke umjetnosti i likovne kritičarke, Leile Topić: …najnoviji ciklus svojevrsni je nastavak autobiografske prakse borbe oko značenja komemorativne tradicije, prisutno već i u ranijem ciklusu Western Lands iz 2011. kada je autor zapisao da „kroz radove preispitujem priče nestalih članova obitelji koja se prepliću sa sjećanjima onih koji su preživjeli”. …  “Istražujući sudbine žrtava holokausta, Rene Bachrach Krištofić analizirao je složene odnose kolektivne memorije i privatnog sjećanja zaključivši da se mnogo pripovijeda o sjećanju upravo zato što ga je tako malo ostalo.”

Izložbu su organizirali Židovska općina Zagreb i Galerija Milan i Ivo Steiner u suradnji s Galerijom Matice hrvatske, a realizira se u okviru kulturne manifestacije Tjedan Izraela koju potpomaže Savjet za nacionalne manjine RH.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI