Od tajni Svemira do najprodavanije „Povijesti Hrvata“

Usprkos teškoj krizi, Interliber će ponuditi neka vrhunska izdanja – među ostalim naklada Ljevak nudi izvanrednu znanstvenu knjigu o zagonetnoj praksi obilježavanja mjesta odmaranja s pokojnikom koja su postala nematerijalna baština Hrvatske, rekonstruiranu priču Teda Hugesa o životu sa nesretnom suprugom Sylvijom Plath nevjerojatne zagonetke Svemira, tamne materije i meteora od uvijek zanimljivih Izvora, pa sve do knjiga o nastanku države Izrael i najprodavanije „Povijesti Hrvata“ naklade P.I.P. Pavičić

Slom hrvatskog izdavaštva srećom nije pomeo sve nakladnike, pa izdvajamo neka vrijedna izdanja koja možete potražiti na ovom najvećem sajmu knjige od 7. do 12. studenog na zagrebačkom Velesajmu.

Naklada Ljevak pripremila je nekoliko noviteta od kojih izdvajamo vrlo zanimljivu znanstvenu studiju Marija Katića “Smrt u dalmatinskom zaleđu – Mirila od rituala do teatra”. Mirila su praksa obilježavanja mjesta odmaranja s pokojnikom na mjestu određenu od zajednice i za to prije korištenu, na putu od pokojnikove kuće do groblja. Nakon višegodišnjega terenskog i arhivskog istraživanja na prostoru zaobalnoga dijela primorske Hrvatske te uz osnovnu metodologiju rada – multilokalnu etnografiju – Katić proširuje svoja dosadašnja istraživanja koja su se fokusirala samo na religijsko-simboličkom značenju mirila tražeći davno izgubljeno značenje. U ovoj intrigantnoj knjizi priča o mirilima ne staje. Mirila su, naime dio puno širih praksi obilježavanja mjesta odmaranja s pokojnikom, ona su i nematerijalna kulturna baština Republike Hrvatske, turistička atrakcija, izvedbena umjetnost i mjesto sjećanja. Promjenom životne svakodnevice, pojavom turizma, djelovanjem nekoliko pojedinaca mirila su od gotovo nestale religijsko-simboličke prakse postala nematerijalna kulturna baština i turistička atrakcija južnoga Velebita.

Promjenom životne svakodnevice i institucionaliziranjem smrti mirila su u Bukovici i nekim dijelovima Zagore, kako tumači autor, postala mjesta tjelesnoga društvenog sjećanja. Služeći kao inspiracija Josipu Zankiju, postala su i izvedbena umjetnost. Autor u knjizi razmatra i širi, europski kontekst praksi obilježavanja mjesta odmaranja s pokojnikom u kojem pokazuje nesumnjivo postojanje dviju razina ovih praksi. Prva je mjesto odmaranja i obilježavanja mjesta odmaranja, praksa koja je zabilježena u gotovo cijeloj Europi. Druga je oblik reginalnih specifičnosti kao što su mirila, karsikko, offerkast, cairns i križ-drvo. Katić je zaposlen je na Odjelu za etnologiju i antropologiju Sveučilišta u Zadru. Istraživački je fokusiran na antropologiju smrti, antropologiju hodočašća, urbanu antropologiju, folkloristiku i metodologiju. Terenska istraživanja provodi na području Dalmacije, Bosne i Hercegovine te Irske.

Nakon što ju je Ted Hughes ostavio zbog druge žene, slavna američka spisateljica I pjesnikinja Sylvia Plath počinila je samoubojstvo. Ona je postala mučenica i svetica, a on je proglašen ubojicom i čudovištem. Tragična ljubavna priča Sylvije Plath i Teda Hugesa ispričana iz njegove perspekitve. “Ti kažeš” Connie Palmen knjiga je u kojoj se Hughes nije osobito trudio opovrgnuti tu verziju priče.

U romanu napisanom u obliku dramatskog monologa dostojnog veličine te najsnažnije osobnosti engleske poezije druge polovice 20. stoljeća, Connie Palmen Hughesu je dala glas da ispriča svoju stranu priče. O Plath je napisan i objavljen golem broj knjiga, neusporedivo više nego o Hughesu. Izvan književnih krugova on je često sveden na ulogu „muža“. On je ustrajao na samonametnutoj šutnji o njezinu samoubojstvu. Tek pred smrt (1989.) je objavio „Rođendanska pisma“. Palmeničin roman Ti kažeš zbiva se otprilike u to vrijeme, nastojeći Hughesa izvući iz sjene koju na nj baca smrt njegove žene, možda ga čak emancipirati. U romanu se Sylvijino ime rijetko pojavljuje. Kao narator, Hughes dosljedno o njoj govori kao o „svojoj mladenki“. Naglasak knjige je na njegovim djelima, njegovoj poeziji, njegovoj ljubavi prema njoj i njegovoj nemogućnosti da joj pomogne.



Za ljubitelje svemira od nakladničke kuće “Izvori” uz legendarnu knjigu “Kozmos” Carla Sagana (peto izdanje(!), izdvajamo i bestseller “Tamna materija, tamna energija” Richarda Paneka. Ako to dosad niste znali, sva poznata tvar i svi oblici poznate energije čine samo oko 5% svemira. Preostalih 95% je potpuno nepoznato. Riječ je o jednom od najfascinantnijih otkrića suvremene znanosti.

Misteriozna tvar je nazvana je „tamna materija“, jer je ne vide ni naše oko ni naši instrumenti. Ima je oko 5 puta više od poznate nam obične (barionske) materije. Zasad ne znamo što ta tamna materija zapravo jest. Samo znamo da postoji i da gravitacijski djeluje. Također, saznali smo da je svemir prožet i nekom misterioznom „tamnom energijom“ zbog koje se svemir sve brže širi, a koja sačinjava čak 68% svemira…

Upravo ova knjiga je dramatična priča o znanstvenicima i njihovim naporima da proniknu u tajne nepojmljivo velikog prostora, o kojem, tek sada vidimo, tako malo znamo. Ne manje je zanimljiva knjiga “Meteori golim okom” Nikole Biliškova. Knjiga je posvećena dobroj staroj vizualnoj metodi promatranja, metodi u kojoj nam nije potrebna nikakva instrumentacija, osim naših očiju.Dakako, riječ je meteorima, tim glasnicima iz svemira koji nas stalno podsjećaju da Zemlja plovi kozmičkim morem, pa pokupi putem svemirsko kamenje, kao što pomorci dožive da im slete na palubu ribe poletuše.

Ako vas zanimaju te nebesko-astronomske pojave, ako zavolite te blještave razgovore Zemlje i svemira pa poželite i sustavno promatrati i proučavati meteorske tragove, kako to već čine mnogi mladi amateri astronomi, tada je ovo prava knjiga za vas. Knjige kakvu još nismo imali na hrvatskome jeziku, navodi izdavač.

Od nakladničke kuće P.I.P Pavičić izdvajamo starija, ali već antologijska izdanja. U knjizi “Historia magistra mortis” slovenski sveučilišni profesora prava i diplomat najvišeg ranga, dr. Iztok Simoniti (r. 1948. u Ljubljani), piše o najtragičnijoj činjenici – povijest nije učiteljica života (historia est magistra vitae), kako se uči, nego ponajprije učiteljica smrti (historia est magistra mortis). Nasilna smrt i njezina zla braća – strah, uništavanje dostojanstva, mučenje – od pamtivijeka, a osobito u novijim stoljećimna, prate čovjeka kao sjenke i pretvaraju u vlastitu sjenku. Umjesto da se učvršćuju, vrijednosti ljudskog života stalno se urušavaju. Kad će doći do preokreta?

Simoniti ne nudi nikakve formule, ali piše iz uvjerenja da će civilizacijski korak naprijed biti učinjen tek kad se do kraja shvati zločinačka bit komunizma, nacizma i fašizma kao pogubnih religija bezboga, ali i, uopće, štetnost svakog nasilnog mon(ote)izma. Ključ je u djelotvornoj suradnji svjetovne (političke) moći, koja se mora zasnivati na slobodnoj volji građana, s moćnom hijerarhijom triju najvećih monoteističkih religija: kršćanstvom, islamom i židovstvom.

Osim o smrti, izvorima zla, nesnošljivosti mon(ote)izma, mučenju, autor u 13 ogleda govori o slobodi, identitetu, vjeri i razumu i vjeri u razum, o tome zaštu su nam na vlasti potrebne žene, čemu služe intelektualci-profesionalci, a što je zadatak intelektualaca kao takvih, koje je mjesto Slavena u Europi, ali i o svojoj majci, ženi na kakvima počiva cijeli svijet.

Historia magistra mortis” najprije je objavljena u Hrvatskoj, u vrhunskom prijevodu Živka Grudena, a tek onda u Sloveniji.

Iz ponude istog izdavača izdvajmo i knjigu “Erec Izrael”. Ezra Ukrainčik (Beč , 1904. – Zagreb, 1968.), zagrebački Židov, ekonomist s književnim ambicijama, kao cionistički je dragovoljac od 1921. do 1924. boravio u Palestini, gdje je, radeći teške fizičke poslove, sudjelovao u izgradnji Izraela. O tom svom mladenačkom iskustvu napisao je i 1934., u izdanju zagrebačkog Jevrejskog lista, na hrvatskom jeziku, objavio memoarsko-putopisnu knjigu Erec Izrael(1921 – 1924). U njoj je, na književno relevantan i dokumentarno autentičan način, upoznao hrvatsku javnost s dramatičnim nastojanjem Židova da u pradomovini stvore svoju novu državu (Erec Izrael).

Ukrainčikovu je knjigu (koju nema ni NSK, ni biblioteka ŽOZ-a) u biblioteci autorovih sinova u Zagrebu, prikupljajući građu za antologiju židovske poezije, pronašao književni povjesničar Đuro Vidmarović i za ovo joj kritičko izdanje dodao opsežnu studiju o povijesno-kulturnom kontekstu u kojem je nastala. Izdanje je prošireno i bogatim fotodokumentacijskim materijalom o Palestini iz vremena kad je u njoj boravio Ukrainčik, što ga je Vidmarović prikupio u samom Izraelu. Dio dragocjenih ilustracija potječe iz obiteljskog arhiva Ukrainčik i javnosti nije bio poznat.

Za Židove je knjiga dragocjeno svjedočanstvo o izgradnji novog doma, za hrvatske Židove uzbudljiv dokument o odnosu njihove zajednice prema povratku u Palestinu, a za hrvatsku kulturu prvo putopisno djelo o Palestini iz pera hrvatskog Židova, koje ima svjetovni karakter. Ukrainčikovi prethodnici, pretežno kršćanski hodočasnici, o Svetoj su zemlji pisali ponajprije s religioznom inspiracijom. Knjiga Erec Izrael govori o velikoj temi iz novije židovske povijesti, ali iz perspektive svakodnevnog života. U njoj je privlačno, stilom koji ne zaostaje za visokim reporterskim standardima, oprimjerena univerzalna istina (koju u svojim romanima rado varira N. Fabrio) da sve što je u ljudskoj povijesti veliko počiva na krhkim, nejakim plećima “blijedog dvonošca”. I da sve to povijesno veliko nerijetko nemilosrdno melje svakodnevne, pojedinačne sudbine.

Na kraju spomenimo i naprodavanije, uvijek aktualno izdanje naklade P.I.P. Pavičić “Povijest Hrvatske” prof. dr. Dragutina Pavličevića – pregled povijesti Hrvata i hrvatske države od najstarijeg spomena hrvatskog imena i doseljenja Hrvata na Jadran do 21. st.

Knjiga je to koja je od svog prvog izdanja 1994. prigrljena kao nezamjenjiv izvor najvažnijih podataka o događajima, zbivanjima, procesima, ličnostima u 14-stoljetnoj povijesti ne samo Hrvatske, nego i hrvatskog prostora, hrvatskog društva i uopće Hrvata kao naroda u zemlji i izvan nje. Povjesnica je bogato ilustrirana, a da bi bila preglednija i privlačnija pridodani su joj nizovi povijesnih karata u boji, slike starih hrvatskih grbova te imensko i, što je u sličnim knjigama velika rijetkost, potpuno zemljopisno kazalo. Knjiga je prevedena na poljski jezik, pripremaju se i njezina izdanja na ruskom i ukrajinskom jeziku, a autor je nagrađen je najprestižnijim državnim nagradama za znanost.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI