Na 23. Splitskom filmskom festivalu velika nagrada filmu “Vulkan”

0
273

Kombinacija filmskih tehnika svojstvenih različitim erama proizvodi prekrasno kinematografsko iskustvo, kompleksnost nastalu unatoč svojevrsnom lakom tijeku filma, koji je svjež bez obzira na činjenicu da se radi o starom oštećenom izvoru," obrazložio je žiri

Filmu “Vulkan” (Volcano) ukrajinskog redatelja Romana Bondarchuka po odluci žirija pripao je Grand prix na 23. Splitskom filmskom festivalu u konkurenciji dugometražnih filmova, priopćeno je u petak na svečanom zatvaranju festivala.

Kako je obrazloženo, taj film je “višeslojna bajka koja s određenom lakoćom oslikava surovu stvarnost.”

 U konkurenciji kratkometražnog filma Grand prix je pripao filmu “Plamen” (Flame) finskog autora Sami van Ingena. Film “Plamen” slavi “sretnu pogrešku – pronalazak filmske role vjerojatno izgubljenog finskog filma iz 1930-tih. “Ali on nije samo to: ujedno je i sasvim novi uradak! Digitalne intervencije na traci popravljaju oštećenja u njenom kontinuitetu i rekreiraju naraciju s novim akcentuacijama. Kombinacija filmskih tehnika svojstvenih različitim erama proizvodi prekrasno kinematografsko iskustvo, kompleksnost nastalu unatoč svojevrsnom lakom tijeku filma, koji je svjež bez obzira na činjenicu da se radi o starom oštećenom izvoru,” obrazložio je žiri.

Posebno festivalsko priznanje u konkurenciji dugometražnih filmova dodijeljeno je filmu “Povijest ljubavi” autorice Sonje Prosenc. Taj se film odlikuje jedinstvenom estetikom i s velikom dozom osjećajnosti bavi temom traumatičnog iskustva, navedeno je u obrazloženju.

Posebno festivalsko priznanje u konkurenciji kratkometražnih filmova dodijeljeno je filmu “Završni krug” hrvatskog autora Vladislava Kneževića. Impresivna upotreba kontinuiranog kružnog toka kamere i visceralna kvaliteta zvukova disanja i krckanja kože tijekom performerove usporene transformacije pružaju iskustvo istovremeno futurističkih i povijesnih dosega. “Prevođenjem humanističkog stava u koherentan filmski smisao, ‘Završni krug’ nudi snažnu meditaciju o destrukciji, patnji i otporu tijela,” naveo je žiri.

U konkurenciji kratkometražnih filmova posebno festivalsko priznanje pripalo je i filmu “Scipijevi Slonovi” autora Davida Pantaleona i Pilar Aldea. Taj film je zanimljiva minijatura koja prikazuje kratko, ali enigmatično poniranje u neidentificirane južnjačke prostore naseljene ljudima, psima, mašinama za žetvu i čuvarom vatre. Primjer je šarmantne i snažne kinematografije te kompaktne montaže, kao i simbolične otvorenosti prema publici nudeći joj mogućnost vlastite interpretacije, navedeno je u obrazloženju.

Filmska nagrada “Ivan Martinac” dodijeljena je hrvatskom filmu “Lada Kamenski” Sare Hribar i Marka Šantića.

 

Loading...