Najpoznatijih portretistica svakodnevice istočnog Berlina i istočne Njemačke, Helga Paris u MUO

Izlagala je između ostalog u Musée de l`Èlysée u Lausanni, Staatliche Galerie Moritzburg u Halleu, Martin-Gropius-Bau u Berlinu, Kunsthalle u Malmöu, Haus der Geschichte u Bonnu, Neue Nationalgalerie u Berlinu, Akademie der Künste u Berlinu, Sprengel Museum u Hannoveru

Muzej za umjetnost i obrt (MUO) otvorio je jučer izložbu Helge Paris, jedne od najpoznatijih portretistica svakodnevice istočnog Berlina i istočne Njemačke, na kojoj će predstaviti njezine 133 crno-bijele fotografije nastale od 1968. do 1996. godine.

Pod nazivom “Helga Paris: Fotografija, Berlin. Svakodnevica. Portreti. Putovanja” izložba je dosad najsveobuhvatniji pregled njezina rada, a ostvarena je kao putujuća izložba njemačkog Instituta za međunarodne odnose u kulturi, u suradnji s Muzejom za umjetnost i obrt u Zagrebu i Goethe-Institutom Hrvatska.

Kako se napominje u najavi izložbe, Helgu Paris u fotografiji su zanimali posve banalni momenti egzistencije: držanje, pogledi, geste, pokreti i prostori, koji svjedoče o okolnostima, pričama i iskustvima ljudi, uključujući pritom i ljude iz skromnih sredina: tu su tako pobunjena mladež, gosti u krčmama, kao i radnici koji odvoze smeće.

“S puno osjećaja približava se osobama, daje im prostor da se razviju i tako stvara slike iznimne autentičnosti. Povrh njezinih slika iz Istočnog Berlina, posebno su uzbudljivi i portreti s putovanja u Transilvaniju na kojem je bila početkom 1980-ih godina”, ističe se.
S obzirom na to da je u svom radu davala suptilne unutarnje poglede na svakodnevicu u socijalističkoj Njemačkoj i u državama istočne Europe tu fotografkinju naziva se i kroničarkom vremena.

Helga Paris, rođena 1938. u Pomorju, fotografijom se počinje baviti nakon studija modnog dizajna u Berlinu 1964. Kao samostalna fotografkinja posvećivala se iznimno raznolikim temama, no posebnu je strast otkrila u crno-bijelim portretima. Od 1996. je članica Akademije umjetnosti u Berlinu, gdje i danas živi.



Izlagala je između ostalog u Musée de l`Èlysée u Lausanni, Staatliche Galerie Moritzburg u Halleu, Martin-Gropius-Bau u Berlinu, Kunsthalle u Malmöu, Haus der Geschichte u Bonnu, Neue Nationalgalerie u Berlinu, Akademie der Künste u Berlinu, Sprengel Museum u Hannoveru.

U okviru popratnog programa 15. veljače će se prirediti vodstvo kroz izložbu s kustosicom Franziskom Schmidt na engleskom jeziku, te razgovor o fotografkinjama u DDR-u i Hrvatskoj s kustosicama Franziskom Schmidt, Dunjom Nekić, Ivom Prosoli i fotografkinjom Anom Opalić. Za ožujak je najavljen masterclass s Anom Opalić.

Kustosica izložbe je Inka Schube, dok će izložbu u Zagrebu otvoriti kustosica Franziska Schmidt, poznavateljica opusa Helge Paris i ostalih fotografkinja Istočne Njemačke.
Izložba u MUO će biti otvorena do 17. ožujka.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI