Manifestacija naslova ‘Marinković nas spaja’ (MNS) na Visu

Organizator programa Marinković nas spaja 2019. je Memorijalna zbirka Ranko Marinković (MZRM), osnovana u Visu 2008. godine kako bi se u rodnom gradu Ranka Marinkovića, a i šire, mogla održavati uspomena na djelo tog velikog hrvatskog književnika

Manifestacija naslova ‘Marinković nas spaja’ (MNS), koja okuplja učenike iz različitih hrvatskih sredina, održava se četvrtu godinu za redom u Visu i na Visu od 4. do 7. travnja 2019. godine. Ovogodišnja tema je roman ‘Kiklop’.

Manifestacija pozitivnoga naslova Marinković nas spaja (MNS) održava se četvrtu godinu za redom u Visu i na Visu od 4. do 7. travnja 2019. godine. Kao tema na redu je roman Kiklop klasika hrvatske književnosti, akademika Ranka Marinkovića, tj. analiza njegovih likova. A Kiklop je svakako jedan od ponajboljih, ako ne i najbolji, roman 20. stoljeća. Organizator programa Marinković nas spaja 2019. je Memorijalna zbirka Ranko Marinković (MZRM), osnovana u Visu 2008. godine kako bi se u rodnom gradu Ranka Marinkovića, a i šire, mogla održavati uspomena na djelo tog velikog hrvatskog književnika. Zbirka nastoji prikupiti što više materijala (od knjiga preko fotografija do plakata i kipova) vezanih uz Marinkovića, međutim zbirka nije biti tek “mrtav” postav, već nastoji nizom događanja održati živim Marinkovićevo djelo, približiti ga širem puku, a osobito se ponosi radom s mladima, njima toliko nužnim na prilično izoliranom otoku.

Nakon niza kulturnih događanja, izložbi, književnih večeri i slično, Memorijalna zbirka Ranko Marinković utemeljila je manifestaciju pod nazivom Marinković nas spaja na kojoj je u prve tri godine održavanja okupljala, pa i dalje okuplja, učenike iz različitih hrvatskih sredina (Split, Brač ili Hvar, Zagreb, Varaždin i naravno Vis…) koji onda na Visu proučavaju Marinkovićevo djelo: kreativno, analitički, originalno, te usvajaju tu “tešku” literaturu na dostojanstven ali prijemčljiv način.

Uz program MNS promiče se hrvatsku knjigu i književnost i pokazuje kako književna događanja mogu opstati i u malim izoliranim sredinama, pogotovo kad je posjete tako ugledni predavači. Rezultati programa iznimne su vrijednosti, jer u vrijeme kad je knjiga sve manje popularna, razvija se ljubav prema hrvatskoj književnosti – ovaj put prema romanu Kiklop kao jednom od najboljih u 20. stoljeću u Hrvatskoj, a i šire! – te književnosti i kulturi općenito, a osim toga donosi i toliko potrebna kulturna događanja na otok Vis. Da, na dalekom otoku ova manifestacija podiže kvalitetu života.

U sklopu manifestacije održava se i tradicionalni dio programa Putovima Ranka Marinkovića, u sklopu kojeg se obilaze mjesta koja Marinković spominje u svojoj prozi i na njima se čitaju citati iz djela, te izlet po otoku uz posjet grobu Ranka Marinkovića u Komiži. Time se krug zatvara: od rodne kuće u predjelu Kut u gradu Visu gdje se postavlja vijenac, do groba u Komiži gdje se polaže buket cvijeća. Da, Marinković nastavlja spajati učenike/srednjoškolce i profesore te predavače i filmske kritičare. Njegovo djelo živi , čita se, citira, tumači, a to je najvažnije.



Manifestaciju od početka održavanja podržavaju Grad Vis i Splitsko-dalmatinska županija, koje osiguravaju dio sredstava, ali tu su i Matica hrvatska, Ogranak MH iz Visa te Zaklada HAZU, kao dragocjeni podupiratelji visokoga ranga. Uostalom, akademici Pavličić i Senker i Maroević veliki su podupiratelji Zbirke MZRM i programa MNS.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI