Likovna kolonija Rovinj 2017

Izložba je i informativna, nije ograničena samo na lokalnu umjetničku scenu, već je proširena, ponekad i međunarodna, daje pregled šireg stanja umjetnosti današnjeg globaliziranog svijeta

Među već tradicionalnim kulturnim svečanostima koja su postale i vrhunska atrakcija za turiste ističe se skupna izložba “Likovna kolonija Rovinj” na kojoj ove godine od 15. srpnja do 11. kolovoza izlaže 63 umjetnika. Izložbi nije cilj biti neki posebni kustoski projekt, tematski određen filozofskom paradigmom kojoj na koncu temu određuje trenutna moda, kako ističe Dario Sošić. Likovna kolonija Rovinj, skupna je izložba, otvorenog karaktera i kao takva manje polemička, jer ne naglašava i ne daje prednost nikome. Drugim riječima, daje priliku svakom izričaju, bez obzira je li nov i suvremen ili tradicionalan i arhaičan. Polemike ako i postoje, one su baš stoga što postav ne isključuje, ne daje privilegije jednima ili umanjuje druge.

Izložba je pored toga i informativna, nije ograničena samo na lokalnu umjetničku scenu, već je proširena, ponekad i međunarodna, daje pregled šireg stanja umjetnosti današnjeg globaliziranog svijeta. U pravilu, stanje umjetnosti slika je društva u kojem se tâ ili takva umjetnost stvara. Razlozi se nalaze u umjetničkoj sposobnosti prepoznavanja pozivitinih i negativnih komponenti društva u kojem žive. Upravo su ti pozitivni i negativni predznaci glavni pokretači stvaralačkog duha koji ili prihvaća ili se buni, koji kroz maštu, snove i vizije potvrđuje i daje legitimitet stvarnosti. Ili, tu istu stvarnost negira i odašilje kritiku, poručuje i predlaže bolje.

Nije nam namjera na izložbi okriti i prepoznati neko sudbonosno umjetničko djelo, što je danas, u ovom globalno određenom vremenu gotovo nemoguće, jer sve svugdje istovremeno postaje povlašteno. Svjesni su toga i sâmi umjetnici, svjesni da se danas velika umjetnost ostvaruje kroz svih njih zajedno. Svatko daje jedan svoj obol, neku svoju, posebnu notu koja istovremeno naglo bljesne i isto tako nestaje. Nestaje zbog toga što istovremeno biva zamijenjena novom. Naravno da u takvom okruženju ima i onih koji iskaču, koji predvode ili su jednostavno drugačiji. I tako će uvijek i biti. Međutim, takvi koji iskaču, koji su drugačiji, najviše su svjesni stanja i položaja današnjeg umjetnika”. zaključuje Sošić. Na likovnoj koloniji među ostalima izlažu Tea Bičić, Tomislav i Petar Brajnović, Vlasta Delimar, Jasna Bogdanović, Eugen Feller, Boris Bućan, Živko Haramija, Martina Herak, Đorđe Jandrić, Koraljka Kovač, Ljubo de Karina, Ivica Malčić, Marijan Molnar, Ivanka Ruk Ražov, Gabrijela Krašković, Jasna Šikanja, Dražen Trogrlić, Jakov Žaper i mnogi drugi.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI