Library of Croatia – Hrvatska prva u neograničenom digitalnom čitanju

Library of Croatia je knjižnica budućnosti kojoj svjedočimo u sadašnjosti, otvorena svakom čovjeku, kako na javnim mjestima tako i u privatnosti njegovog doma

Hrvatska ovoga proljeća postaje prva zemlja koja putem otvorene digitalne platforme i pripadajuće aplikacije – dostupne na svim računalima i mobilnim uređajima, uključujući pametne telefone i tablete – omogućava svojim stanovnicima i posjetiteljima neograničeno i slobodno čitanje tisuća knjiga i publikacija na raznim svjetskim jezicima, stoji u najavi.

Library of Croatia je knjižnica budućnosti kojoj svjedočimo u sadašnjosti, otvorena svakom čovjeku, kako na javnim mjestima tako i u privatnosti njegovog doma. Iako su posljednjih godina plasirane mnogobrojne digitalne platforme na inozemnom tržištu, niti jedna nije uspjela spojiti razne oblike publikacija u jednu cjelinu i otvoriti ih unutar granica jedne države, dostupne svima i bez potvrde identiteta. Po tome je Library of Croatia, zapravo, jedinstvena u svijetu jer je uspjela ono što nitko dosad nije izveo; pretvoriti cijelu državu u knjižnicu, slobodno dostupnu svim ljudima unutar njenih granica (a određen sadržaj i po cijelom svijetu), bez obzira na njihovu lokaciju, dob, kupovnu moć i obrazovanje.

Library of Croatia nudi sve oblike sadržaja na jednom mjestu: beletristiku, publicistiku, kratke priče, poeziju, znanstvene publikacije, kolumne, turističke vodiče, hrvatske i svjetske klasike, lektiru, itd. Omogućava i cutting-edge inovacije u digitalnom svijetu kao što su anonimno čitanje, font za disleksiju, izgradnju privatnih i javnih kolekcija unutar platforme (tzv. džepova), unošenje privatnih i javnih bilješki (tzv. public marginalia) i mogućnost samoizdavaštva za samostalne autore.

Platforma također omogućava dubinski uvid u analitiku čitanja. Prema riječima voditelja IT razvoja projekta, fizičara Duje Bonaccija, dosad je ključni alat u mjerenju uspješnosti pojedine knjige bila njezina prodaja, no taj pokazatelj ne može reći ništa o tome koliko od tih prodanih knjiga je uistinu bilo i pročitano. “Inovativno IT rješenje na kojem počiva Library of Croatia prvi put u povijesti Hrvatske omogućit će upravo da znamo točno koje su to knjige koje su privukle najviše čitatelja i koji su njihovi dijelovi čitateljima najzanimljiviji,” rekao je Bonacci.

Library of Croatia se otvara krajem proljeća 2019. i bit će dostupna putem web-a i aplikacije.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI