Laibach ovog ljeta u MSU

Spektakularan koncert Laibacha pratit će kompaktan multimedijalni program koji uključuje otvorenje izložbe fotografija Laibachove turneje po Koreji u suradnji s ljubljanskom Photon galerijom te projekcija filma o Laibachovom prvijencu uz predavanje Ivana Moleka

Ljeto u MSU otvara se u subotu, 8. lipnja, koncertom etno art grupe Kries, jedne od njih šest koliko ih je najavljeno za ovogodišnje, šesto izdanje tog multimedijalnog programa koji u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti po načelu ‘5 u 1’ spaja glazbu, film, izložbe, performanse i književna čitanja.

Tjedan dana nakon Kriesa, u sklopu velike europske turneje na krovu Muzeja suvremene umjetnosti nastupa art rock sastav Laibach. “Spektakularan koncert Laibacha pratit će kompaktan multimedijalni program koji uključuje otvorenje izložbe fotografija Laibachove turneje po Koreji u suradnji s ljubljanskom Photon galerijom te projekcija filma o Laibachovom prvijencu uz predavanje Ivana Moleka”, najavljeno je iz MSU-a.

Borghesia, još jedan slovenski bend i europska art-dance klupska atrakcija, nastupit će 22. lipnja, a sljedeća subota rezervirana je za sarajevski bend Letu štuke.

Prvi koncert u srpnju (6. 7.) imat će atmosferični alternativni bend The Strange, sastavljen od bivših članova The Bambi Molestersa, predvođen liderom The Walkaboutsa Chrisom Eckmanom, a sezonu će 13. srpnja velikim povratničkim koncertom zatvoriti hip-hop grupa Tram 11.

Iz MSU-a ističu kako se, kroz spoj glazbe, filma, književnosti, te vizualne i izvedbene umjetnosti, njihov program nastoji se približiti pojmu gesamtkunstwerka, potpunog umjetničkog doživljaja koji proizlazi iz suradnje različitih formi umjetnosti, a koji će omogućiti približavanje suvremene umjetnosti i kulture široj publici.



Stoga će se ove godine moći pogledati dvije izložbe u Muzeju suvremene umjetnosti – natječajnu izložbu “HT nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost“, najveće i jedne od najznačajnijih nagrada za suvremeno vizualno stvaralaštvo u Hrvatskoj koja pruža reprezentativan i relevantan pregled domaće likovne scene, te veliku izložbu novih radova hrvatske multimedijalne umjetnice Mirjane Vodopije “Lutajući krajolik“.

U različitim prostorima muzeja održat će se i umjetničke akcije te performansi domaćih umjetnica i umjetnika različitih generacija, a njihov će se izbor temeljiti na raznolikosti njihovih umjetničkih izričaja i medija koje prilikom stvaranja koriste (zvuk, slika, novi mediji, tijelo i pokret).

Drugu godinu Ljeto u MSU uključivat će i književne tribine, odnosno čitanja relevantnih domaćih autora svih generacija, s ciljem da se u brzim i dinamičnim književnim čitanjima spoje već dokazani, etablirani autori, velika književna imena s onima koji su tek na početku svojeg književnog puta, ali su već objavili hvaljene i/ili nagrađene knjige i pokazuju velik potencijal.

Već tradicionalno organizirat će se projekcije najboljih filmova sezone MSU kina – Best of Metropolis – glazbeni dokumentarni film Moj svijet je naopačke, domaći dokumentarni Pope vrati se, srpski kriminalistički Južni vjetar, dokumentarni Whitney: Biti svoja te glazbeni dokumentarni Grace Jones: Bloodlight and Bami. Uz koncert Laibacha prikazat će se film redatelja Igora Zupe o prvom albumu te kultne grupe LP film Laibach.

Projekcije će se prikazivati subotama prije početka koncerta u dvorani Gorgona MSU-a u tri termina s početkom u 17.30, 19.00 i 20.30 sati.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI