Korizmeni koncerti uz Pergolesija

Screenshot

Prvi koncert održat će se u Pregradi u petak, 16. ožujka u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije s početkom u 19 sati, drugi u Zagrebu u Crkvi sv. Antuna Padovanskog u nedjelju 18. ožujka s počekom u 20 sati i posljednji u Katedrali sv. Jakova u Šibeniku u subotu, 24. ožujka od 19 sati. Svi su koncerti besplatni

Među najljepšim korizmenim koncertima ove godine izdvaja se ciklus koncerata G. B. Pergolesija što će se održati u Pregradi 16. ožujka, Zagrebu 18. ožujka i Šibeniku 24. ožujka 2018., u organizaciji novoosnovane udruge Vox Artis.

Novoosnovana udruga Vox Artis na svom je prvom projektu okupila iskusne akademske glazbenike i mlade izvođače kako bi izveli korizmeni koncert jedne od najpoznatijih verzija djela „Stabat mater“, koje je do sada doživjelo više od 200 glazbenih kompozicija.

“Ciklus je osmišljen nakon poziva udruge Vox Artis osnovane s idejom organiziranja događaja na kojima profesionalni glazbenici odabiru vrhunska djela svjetskih kompozitora koja će izvoditi, od rane glazbe do recentnih uradaka, s naglaskom na duhovnu glazbu”, napominje Ivana Supić, osnivačica Udruge i voditeljica projekta.

Pergolesijevo djelo za sopran, alt, gudački orkestar i basso continuo izvodit će solistice Ivana Krajina Barun (sopran), Martina Menegoni (mezzosopran) i OMG – Orkestar mladih glazbenika, uz dirigenta Mara Ricu.
Diplomirana sopranistica Ivana Krajina Barun osvojila je niz nagrada na državnim natjecanjima, usavršavala se u Bratislavi i Beču, održavala koncerte u Hrvatskoj i inozemstvu, a trenutno djeluje kao vokalna pedagoginja i stalna članica Zbora HRT-a.
Mezzosopranistica Martina Menegoni se po završetku Muzičke akademije usavršavala u inozemstvu, gdje često nastupa. Redovita je gost solistica u HNK u Zagrebu, a nastupila je i diljem Hrvatske kao solistica uz Zagrebačku Filharmoniju, Simfonijski orkestar HRT-a i dr. Surađuje s Wien International Soloists Ensemble i solistica je ansambla Lazarus koji se bavi izvođenjem glazbe hrvatskih kompozitora diljem i izvan Hrvatske.
Na inicijativu dirigenta Mara Rice prošle je godine osnovan OMG – Orkestar mladih glazbenika. U potrazi za iskustvom sviranja u orkestru, zainteresirani studenti okupili su se i osnovali udrugu kako bi promicali njegovanje glazbene kulturne baštine među mladima. S nekoliko nastupa iza sebe, smatraju da je najbolje učiti sviranjem, osobito tijekom ovakvih suradnji s iskusnim izvođačima.

Tri besplatne koncertne izvedbe održat će se u Pregradi, Zagrebu i Šibeniku.



Prvi koncert održat će se u Pregradi u petak, 16. ožujka u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije s početkom u 19 sati, drugi u Zagrebu u Crkvi sv. Antuna Padovanskog u nedjelju 18. ožujka s počekom u 20 sati i posljednji u Katedrali sv. Jakova u Šibeniku u subotu, 24. ožujka od 19 sati.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI