Izložba o starim splitskim crkvama

Crkva je doživljavala različite preinake. U XVIII. stoljeću bratovština sv. Josipa sagradila je u crkvi oltar pa se od tada nazivala oratorijem sv. Josipa

Otvorenje izložbe “Crkve u staroj jezgri grada Splita” održat će se 3. svibnja 2019. u 10,00 sati u Galeriji Muzeja grada Splita u Dioklecijanovoj ulici.

Autorice izložbe su muzejska pedagoginja Marija Plazibat i kustosica Vedrana Supan.

Crkva Sv. Mateja nalazila se uz južni ulaz splitske katedrale. Crkva je od početka bila zamišljena kao grobna crkva, ona u kojoj će se pokapati gradski uglednici odnosno splitski nadbiskupi. U njoj su se, do XIX. stoljeća i premještaja u krstionicu, nalazili i sarkofazi splitskih nadbiskupa Ivana i Lovre iz XI. stoljeća.

Podignuta je u ranome srednjem vijeku kao jednobrodna građevina. Jedini sačuvani prikaz eksterijera bakrorez je Louis-Françoisa Cassasa iz 1782. godine.

Crkva je doživljavala različite preinake. U XVIII. stoljeću bratovština sv. Josipa sagradila je u crkvi oltar pa se od tada nazivala oratorijem sv. Josipa. Srušena je 1881. godine. Do danas je ostao sačuvan samo stup crkve.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI