Izložba Matka Meštrovića

Izložba Marka Meštrovića 8 predstavit će ovog međunarodno priznatog autora animiranih filmova kao umjetnika koji svoj rad promišlja interdiscplinarno, kako unutar pripremnih studija za film tako i zasebno stvarajući u multimedijalnom kontekstu

Izložba Marka Meštrovića 8 predstavit će ovog međunarodno priznatog autora animiranih filmova kao umjetnika koji svoj rad promišlja interdiscplinarno, kako unutar pripremnih studija za film tako i zasebno stvarajući u multimedijalnom kontekstu.

Njegov posljednji film Trip (2017.), eksperimentalni dokumentarno-animirani film, polazište je ambijentalnog rada koji stvara za Galeriju na katu zagrebačkog KIC-a. Rad pod nazivom 8 nastavlja diskurs filma te se služi audio snimkom na kojoj je temeljen i film. Za galeriju je stvoren rad in situ na relaciji film – audio – objekt – video, a sastoji se od osam objekata izvedenih u kredi, videa koji animacijom pokreće te objekte u beskonačni rečenični niz, osam zvučnih ambijenata koji prate pojmovni rječnik instalacije te projekcije filma. Polazište ovog multimedijalnog rada dio je audio snimke koji nije korišten u filmu – kratak tekst o prisustvu I Chinga[i] na jednom, kako osobnom tako i univerzalnom putovanju. Rječnik novog rada – objekta, videa i zvučne instalacije, pojmovno je pismo I Chinga, a uz pomoć njegovih primordijalnih simbola (trigrama) Meštrović stvara ambijent stanja koje može biti polazište isto koliko i sam cilj – on opisuje Put.

Izložba je nastala u suradnji Kulturno informativnog centra i udruge AM centar koja nastoji stručnom obradom autora animiranih filmova doprinijeti promociji hrvatske animacije te interdisciplinarno proširiti istraživanje umjetničkog rada njenih autora.

Kustosica izložbe je Tanja Masnec Šoškić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI