Izložba “Dušan Džamonja – pedesete i šezdesete”

Izložba »Dušan Džamonja – pedesete i šezdesete« postavljena je povodom obilježavanja desetgodišnjice umjetnikove smrti i izbor je njegovih ranih radova

Umjetnički paviljon svoja je vrata otvorio izložbi skulptura i crteža jednog od najvećih hrvatskih, ali i europskih kipara Dušana Džamonje, na kojoj je do 5. svibnja moguće vidjeti dosad nikad pokazana, ili davno pokazana Džamonjina djela iz privatne kolekcije njegove obitelji. Izložba »Dušan Džamonja – pedesete i šezdesete« postavljena je povodom obilježavanja desetgodišnjice umjetnikove smrti i izbor je njegovih ranih radova, podsjetnik na razdoblje koje nije zanimljivo samo kao početak karijere tog karizmatičnog umjetnika, ali i na trenutak u kojem se dogodio globalni pomak relevantne umjetničke produkcije od figuracije prema apstrakciji.

Umjetnikov sin Fedor Džamonja, skrbnik očeve ostavštine, inicijator je i selektor radova za ovu izložbu, a kako napominje kustos izložbe Branko Franceschi, budući da su umjetnici danas okrenuti recikliranju, preslagivanju i preoblikovanju, u kojima nema ničeg suštinski novog, već se novo pojavljuje samo kao drugo lice starog, s današnjeg se gledišta pogled na jednu dekadu umjetničke karijere doima nadrealnim. “Publici će posebno biti zanimljive skulpture koje je Džamonja predstavio na Venecijanskom bijenalu 60-ih godina, kad je počela njegova značajna međunarodna karijera.

One govore o drugačijem svijetu, koji je bio manji, i u kojem su se umjetnici probijali svojim entuzijazmom. Osjećao se polet, razvoj, događala se mini-renesansa, i ljudi su po prvi put postali svjesni što se globalno događa. Živjelo se u ozračju ushita, vjerovalo da se događaju porođajne muke jednog boljeg svijeta. I makar nam se otad dogodio najveći tehnološki napredak ikad, boljeg svijeta još nema, i živimo u globalnom razočaranju”, istaknuo je uoči otvaranja izložbe Franceschi.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI