INTERLIBER: Promocija knjige o TBF-u

screenshot

Knjiga je objavljena u izdanju Dalmatinskog portala, čiji je urednik Blaž Duplančić istaknuo kako se taj "spoj portala, knjige i benda" prirodno nadovezao na želju tog najčitanijeg portala u regiji da objavi neku kvalitetnu knjigu

Knjiga “Baština – Kako sam preživio splitske devedesete i prvih 10 godina TBF-a” novinara Nikole Čelana, jednog od osnivača popularnog splitskog benda The Beat Fleet, predstavljena je u srijedu u sklopu međunarodnog sajma knjiga Interliber u Zagrebu kao memoarska igra autorove osobne intime i “jedinog dobrog što je isplivalo iz jednog razdoblja mraka”.

Knjiga je objavljena u izdanju Dalmatinskog portala, čiji je urednik Blaž Duplančić istaknuo kako se taj “spoj portala, knjige i benda” prirodno nadovezao na želju tog najčitanijeg portala u regiji da objavi neku kvalitetnu knjigu, piše politika plus.

“Svakako nam je bila čast da prvijenac bude o grupi TBF, koju smatramo definitivno najznačajnijom glazbenom pojavom na hrvatskoj glazbenoj sceni od hrvatske samostalnosti”, rekao je Duplančić.

Predstavljajući svoj književni prvijenac na glavnoj interliberskoj pozornici u Paviljonu 6 Zagrebačkog velesajma Čelan je istaknuo kako ta knjiga predstavlja krunu njegovog spisateljskog rada, nakon 20-ak godina bavljenja pisanjem.

Početna zamisao bila je za Dalmatinski portal, s kojim surađuje posljednjih nekoliko godina, napisati seriju tekstova o TBF-u i splitskoj sceni 90-ih godina prošloga stoljeća, kao neku vrstu feljtona u nastavcima koji bi se naknadno uobličili u knjigu, rekao je.



“Dogovor je bio da krenem pisati pa ćemo vidjeti što ispadne. Ispala je 51 tisuća riječi autobiografskog materijala u kojemu sam se na jedan prilično mističan način transportirao u vremenu, vratio se tamo negdje na početak 90-ih godina, ponovo se susreo sa svojim prijateljima koje sam tek tada upoznavao, i tu počinje narativ Baštine” dodao je Čelan, koji je bio član TBF-a u vrijeme početaka benda.

“Baština” osim detalja o osnivanju TBF-a, po mnogima najznačajnije dalmatinske glazbene skupine posljednjih nekoliko desetljeća, govori o vremenu u kojem su mladi sami sebi organizirali zabavu na ulicama punim droge i nerijetko nasilja, a glazbena se scena nalazila u atomskim skloništima i klubovima – Rock FM-u, Brodosplitu, Menzi, Kadi.

“To da smo tu, u ovom sastavu, mi – ekipa 7.B i 8.A Osnovne škole Duško Mrduljaš, generacija ’90/91/92 – već je samo po sebi, barem meni, jedna nadrealna činjenica”, kazao je Čelan.

Prva trećina knjige kronološki pokriva prve četiri godine TBF-a, dok se druga trećina tiče više onodobne splitske alternativne scene “koja je u ratnim vremenima bila jedini naš kontakt s tadašnjim svjetskim zbivanjima, budući da smo pokušavali proizvoditi barem glazbenu umjetnost kakva se tada proizvodila u svijetu”.

“Tu iz tih nekih lijepih dječačkih priča o snovima o slavi iz školskih klupa u knjizi prelazimo u neki puno mračniji aspekt jer, nakon što je počelo nasilje i brutalnost prema nama kao nekakvim perjanicama nečega što se nije sviđalo učmalom splitskom mentalitetu, mi smo počeli i sami upadati u nekakve poročne priče”, pojasnio je autor, koji je također jedan od osnivača klape Iskon te pokretač i frontmen grupe Libar.

Treći dio knjige kronološki pokriva posljednje razdoblje 90-ih godina, kad Čelan već odavno nije bio član benda ali je s njim nastavio surađivati kroz razne multimedijalne projekte.

U knjizi, kako je rekao, ima i esejističkih momenata gdje se pokušava “na jedan ozbiljan način suočiti s realističnošću onoga vremena”, a najviše se trudio “na ispravan način povezati autobiografiju, svoju osobnu povijest, kao nekakvu energiju književnog djela”.

“Riječ je o jednoj igri između moje osobne intime i TBF-a, koji je jedino što je isplivalo iz čitavog tog vremena, jer splitske su 90-te jedan posve mračno razdoblje, crna rupa o koji se vrlo malo zna i ta je knjiga prvi iskorak u nekakvo stvarno svjedočenje o tome desetljeću”, istaknuo je Čelan.

Ocijenio je kako TBF nije “imao sreće” postati toliko popularan bend, već je “TBF jednostavno imao proizvod, TBF je u hip hopu u Hrvatskoj i regiji jedan uspio pionirski pokušaj da se taj zvuk koji je zavladao svijetom iznese na ispravan i dovoljno autentičan način”.

O knjizi su govorili i neki od njezinih glavnih protagonista, Mladen Badovinac i Luka Barbić iz TBF-a.

Badovinac je kazao kako je, nakon što je pročitao tu knjigu, postao izuzetno zadovoljan sa svojim životom. “Volio bih sve to opet proživjeti, ali još luđe, malo manje tu kočnicu stiskati”, rekao je.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI